Allmänna frågor
Kan jag höja temperaturen på varmvattnet med CTC:s produkter?
Absolut! Alla våra produkter har tre standardlägen med olika temperaturer på vattnet: normalläge, ekonomiläge och komfortläge. Dessutom kan du tillfälligt aktivera en funktion för extra varmvatten, som också går att schemalägga om du önskar.
Titta i manualen för hur du gör. Sök på produktnamnet på vår nedladdningssida, om du saknar en egen.
Hur gör jag för att sänka eller höja värmen i huset med CTC:s produkter?
Temperaturen hemma är en central del för att du ska få den komfort som du önskar. Med hjälp av husets värmekurva kan du få ditt temperaturbehov tillgodosett på ett enkelt sätt.
Det är två värden som bestämmer temperaturen, det är kurvlutning och kurvjustering. Dessa värden hjälper installatören dig att ställa in. Behöver du justera senare kan du använda följande metod:
Om det är för kallt inomhus:
- Om utomhustemperaturen är lägre än noll grader: öka värdet vid kurvlutning ett par grader. Vänta ett dygn för att se om ytterligare justering behövs.
- Om utomhustemperaturen är högre än noll grader: öka värdet vid kurvjustering ett par grader. Vänta ett dygn för att se om ytterligare justering behövs.
Om det är för varmt inomhus:
- Är utomhustemperaturen lägre än noll grader: minska värdet vid kurvlutning ett par grader. Vänta ett dygn för att se om ytterligare justering behövs.
- Är utomhustemperaturen högre än noll grader: minska värdet vid kurvjustering ett par grader. Vänta ett dygn för att se om ytterligare justering behövs.
Jag får återkommande larm, vad ska jag göra?
Alla våra värmepumpar är konstruerade för en tillförlitlig drift med lång livslängd. Om din värmepump larmar kan det i vissa fall vara något som du kan åtgärda själv. I våra manualer finns det information om felsökning och lämpliga åtgärder. Har du ingen egen manual så kan du hitta den på vår samlingssida för manualer, sök på produktnamnet i sökrutan.
Vart hittar jag reservdelar till CTC:s produkter?
Vi på CTC har ingen försäljning av enskilda delar till privatpersoner. Vänd dig till din återförsäljare/installatör så får du hjälp. Du hittar din närmaste återförsäljare här.
Var kan jag hitta nya Ecodesign-etiketter att skriva ut?
De flesta energirelaterade produkter (bland annat värmepumpar, kylskåp och glödlampor) ska ha en energimärkningsdekal så att konsumenter enkelt kan jämföra energieffektivitet och andra grundläggande fakta. Energimärkning är lag inom EU. Nya etiketter finns att skriva ut här.
Den som installerade min produkt har upphört med verksamheten, vem kontaktar jag istället?
Vi har 300 partners över hela landet. På vår hemsida finns det en överskådlig karta med alla installatörer och återförsäljare markerade. Skriv in namnet på din ort så dyker alla i närheten upp.
Kan ni på CTC hjälpa mig med installationen av värmepumpen?
Vi har ett stort nätverk av installatörer som hjälper till med installationen. Sammanlagt har vi 300 partners i hela landet, från norr till söder, som hjälper dig.
Det är även installatören du framförallt ska vända dig till om du har några frågor när installationen väl är gjord.
Du hittar din närmaste installatör på denna karta.
Var hittar jag serienumret på min värmepump från CTC?
Serienumret är bra att ha till hands vid kontakt med försäkringsbolag, installatör eller oss på CTC. Var du hittar det beror på vilken produkt du har.
Kan jag koppla min gamla vedpanna till en ny värmelösning från CTC?
I de allra flesta fall går det utmärkt. Vi märker att många är intresserade av att behålla sin gamla vedpanna. Inte för att den ska användas kontinuerligt med den nya värmepannan, utan mer som en trygghet ifall något händer.
Till exempel: Om det är en kall månad och luft/vattenvärmepumpen inte ger så mycket energi som du önskar, då kan du elda i din vedpanna istället för att köpa el.
På CTC ser vi till att den möjligheten finns genom olika tillbehör. Sedan ordnar installatören en dockning, så att systemen går att köra tillsammans.
Det finns några undantag. Ibland sätter Energimyndighetens regler stopp. Är pannan för dålig ska den inte dockas med en ny anläggning. Har du specifika frågor om hur det ser ut hos dig – kontakta din installatör eller ring oss på 0372-88 000.
Min produkt från CTC har gjort sitt – hur monterar jag ner den och ser till att den blir återvunnen på bästa sätt?
Alla värmepumpar har delar som ska återvinnas. För att få hjälp med det kan du vända dig till din installatör och i annat fall du kan du själv åka till återvinningsstationen. Det är viktigt att pumpens kylmedel, kompressorolja och elektronik återvinns på rätt sätt. CTC:s övriga produkter ska också återvinnas, kontakta en installatör om du känner dig osäker på hur.
Du hittar din närmaste installatör här.
Luft/vattenvärme
Kan jag köpa en värmepump direkt från CTC?
Vi på CTC har ett nätverk av installatörer och återförsäljare som sköter försäljningen. Sammanlagt har vi 300 partners i hela landet som gärna hjälper dig.
Du kan få ett hembesök kostnadsfritt och får då skräddarsydda rekommendationer som utgår från ditt individuella behov.
Det är något fel på min värmepump, vad ska jag göra?
När det gäller service- och garantiärenden ska du i första hand prata med din installatör. Installatören är den som kan just din värmeanläggning och kan ge bäst råd.
Om du köpt en fastighet med en befintlig värmepump från CTC, och inte vet vem som installerade den, rekommenderar vi att du vänder dig till en av våra 300 CTC-partners som finns över hela landet. De hjälper dig. Om du söker i vår smidiga kartfunktion hittar du din närmaste installatör.
Vilken storlek ska jag ha på min värmepump?
Att välja rätt storlek är viktigt för att du ska känna dig nöjd och spara så mycket pengar som möjligt. Det är flera faktorer som spelar in, bland annat husets storlek och planlösning, vilken inomhustemperatur du vill ha och var i landet du bor.
Vill du veta vad som passar dig bäst? Boka ett kostnadsfritt hembesök av en installatör.
Hur mycket kan jag tjäna på att byta till en värmepump?
Det är flera faktorer som spelar in, bland annat vad du har för energisystem i dag och hur mycket el du förbrukar på ett år. Det i kombination med elpriset, så klart.
För att få en uppfattning om hur mycket pengar som går att spara, fyll i dina uppgifter här så beräknar vi din besparingspotential.
Hur förbereder jag marken inför att jag ska installera min luft/vattenvärmepump EcoAir?
Placeringen av värmepumpen ska göras så att huset inte tar skada och så att kondensvattnet lätt kan rinna ner i marken.
I våra manualer finns det lättförståeliga instruktioner för hur du förbereder marken på bästa sätt. Du hittar dem här, skriv EcoAir i sökrutan.
Hur gammal är min värmepump?
Uppgifter om ålder på din produkt från CTC hittar du i serienumret. De fyra mittersta siffrorna visar år och vecka, exempelvis är produkten 7310-1304-1212 tillverkad vecka 4 år 2013.
Och hur hittar man serienumret? Det sitter på olika ställen beroende på vilken produkt det är. Följ vår guide.
Vad är skillnaden mellan EcoZenith i350 och EcoZenith i250?
När vi får den frågan ställer vi två motfrågor: Hur ser ditt varmvattenbehov ut? Vad har du för värmesystem? Det är nämligen det som avgör vilket alternativ som passar bäst.
CTC EcoZenith i350 är en inomhusmodul med mycket hög varmvattenkapacitet. Produkten är utrustad med en växelventil istället för en shuntventil. Detta innebär enkelt förklarat att vattenflödet från värmepumpen antingen går direkt ut till husets värmesystem eller till varmvattentanken. Detta gör att du alltid får en mycket hög varmvattenkapacitet.
Produkten passar bäst för de som har ett stort varmvattenbehov och i de flesta värmesystem som finns på marknaden. Har man ett mindre golvvärmesystem eller enrörssystem så passar CTC EcoZeith i250 bättre.
Läs mer om inomhusmodulen EcoZenith i350 här.
Detta innebär att produkten passar bäst för de som har ett normalt varmvattenbehov och i stort sett alla värmesystem. Dessutom är den perfekt i mindre golvvärmesystem eller i hus med enrörssystem.
Läs mer om EcoZenith i250 här.
Hur fungerar en luft/vattenvärmepump?
Det finurliga med en luft/vattenvärmepump är att den tar till vara på den förnybara solenergin som finns i utomhusluften och skickar in den i bostadens vattenburna värmesystem. På så sätt omvandlar värmepumpen utomhusluft till varmt duschvatten och uppvärmda radiatorer.
Tekniken bakom en luft/vattenvärmepump är avancerad och innebär i korthet att termodynamikens lagar tänjs. Den utomhusluft som sugs in i luft/vattenvärmepumpens utedel utnyttjas till att skapa varm gas som hjälper till att värma upp vattnet i bostaden.
Vill du förstå processen mer detaljerat så läs vår artikel ”Så fungerar en luft/vattenvärmepump”.
Behöver jag vintersäkra min luft/vattenvärmepump?
Minusgrader och snö ställer lite extra krav på din värmepump. Följ våra fem tips för att sköta den på bästa sätt.
1. Kontrollera gallren så att inte snö eller löv blockerar luftvägen på utedelen.
2. Se till att snö och is inte trillar ned från bostadens tak och träffar värmepumpen.
3. Håll koll så att inte snö byggs upp runt värmepumpen.
4. Det kan bli mycket kondensvatten samt smältvatten vid avfrostning. Se till att det inte bildas en ishög under värmepumpen.
5. Se till så att kondens- och smältvatten inte bildar en isgata i trädgården som du riskerar att halka på.
Vad är det som är så bra med en värmepump?
Att värma upp huset och varmvattnet med en värmepump lockar allt fler svenskar.* Det främsta skälet till ökningen av värmepumpar är för att få en lägre driftkostnad på huset. Andra skäl är att det är bekvämt och att det är bra för miljön. Framförallt de som har en vedpanna sedan tidigare uppger att de vill byta av bekvämlighetsskäl.
Att byta till en värmepump kan ge en besparing på upp till 80 procent jämfört med om du har vattenburen el eller oljepanna. Hos oss på ctc.se kan du göra en enkel kalkyl och se hur mycket du kan spara med en värmepump från CTC.
*Enligt Energimyndigheten har antalet småhus med värmepump ökat med över 50 procent sedan år 2009. I dag har drygt en miljon småhus åtminstone en värmepump. De senaste tio åren har samtidigt användningen av olja för uppvärmning gått ned med drygt 80 procent.
Kan jag koppla vilken energikälla som helst till min värmepump?
Det fungerar i princip alltid. En värmepump från CTC levereras alltid med en funktion vi kallar EnergyFlex och som innebär att kunden kan koppla olika värmekällor (solvärme, extra tankar, vattenmantlad kamin samt ved-, el-, pellets- och gaspannor) till sin värmepump.
Det finns några undantag. Ibland sätter Energimyndighetens regler stopp. Är den gamla pannan för dålig ska den inte dockas med en ny anläggning. Har du specifika frågor om hur det ser ut hos dig – kontakta din installatör eller ring oss på 0372-88 000.
Här kan du läsa mer om EnergyFlex.
Hur värmer jag min pool med värmepump?
Om du jämför med att värma upp en pool med elvärme sparar du i snitt 65 till 80 procent av uppvärmningskostnaden när du använder en värmepump. Allt som behövs är att du ansluter en värmeväxlare som överför värmen från pump till pool. Du behöver även ha ett vattenburet system för att det ska fungera.
Man brukar räkna med att en normalt dimensionerad värmepump höjer temperaturen i vattnet med runt två till tre grader, per dag. Om du vill värma poolen med din befintliga värmepump eller har tänkt installera en ny värmepump kan du kontakta din närmaste CTC-återförsäljare som hjälper till med allt från dimensionering till installation.
Här kan du läsa mer om att värma poolen med värmepump.
Behöver min värmepump servas?
I regel behöver värmepumpen från CTC inte servas. Den meddelar om det är något som inte fungerar optimalt.
Vilken typ av värmepump ska jag välja?
När du ska investera i en ny värmepump finns det några olika faktorer som påverkar. Till exempel vad du har för värmekälla i dag och hur ditt värmesystem ser ut, var i landet du bor, hur stort huset är, hur planlösningen ser ut och hur stor elförbrukning ni har i dagsläget.
Du är välkomna till oss med frågor. Vi rekommenderar även att du pratar med en installatör som kan vara med och hjälpa till med expertråd. Det är framförallt installatören du kommer att ha kontakt med i framtiden för eventuella justeringar eller nya inköp som är kopplade till din värmepump.
Här hittar du din närmaste installatör.
Bergvärme
Vad kostar det att installera bergvärme?
CTC har en stort antal bergvärmepumpar som har olika listpriser och passar för olika typer av hushåll. Totalt handlar det om 17 modeller och storlekar.
En sak som påverkar priset mycket är vad installationen kostar. Kostnaden för att borra hålen till bergvärmepumpen skiljer sig åt mellan olika kommuner. Det beror bland annat på kvaliteten på berget och om det räcker med ett hål eller om man måste borra två. Därför är det bra att höra av sig till en installatör för att tillsammans reda ut just dina specifika förutsättningar. Här hittar du din närmaste installatör.
Hur många storlekar finns bergvärmepumpen CTC GSi i?
Den finns i två modeller för att passa allt från normalvillan till lite större fastigheter. GSi 12 har effektområde på 2,5 till 12 kW och GSi 16 har ett effektområde från 4 till 16 kW.
CTC GSi är en värmepump för berg-, sjö- och jordvärme. Läs mer här.
Hur installerar jag bergvärme?
Att installera bergvärme sker i flera steg och börjar med att du gör en anmälan till kommunen. Sedan kommer en borrfirma till dig och gör ett mellan 100 och 200 meter djupt borrhål på din mark.
Det förs ned slangar i hålet som kopplas till ytterväggen i huset där värmen ska gå in. En del villaägare väljer att själva utföra arbetet, något som i så fall avtalas med installatören.
Sedan återställs trädgården och installatören påbörjar arbetet med att dra rör mellan värmepumpen och ytterväggen där borrhållsslangarna kommer in.
En elmontör installerar givare och ansluter värmepumpen till villans elcentral. Efter det får du information om hur du använder din värmepump och tillsammans fyller ni i garanti- och försäkringspapper samt registrerar produkten.
För en mer utförlig beskrivning av hur arbetet går till, läs på vår artikel ”Installera bergvärme – så går det till”.
Garantifrågor
Hur fungerar min garanti?
CTC:s produktgaranti gäller i 3 år. Garantin gäller på alla produkter från och med 1 juli 2012 och garanti-tiden räknas från installationsdatum. Produkten ska vara installerad inom ett år efter leverans.
Vi på CTC erbjuder dessutom en flexibel trygghetsförsäkring som gäller i upp till 18 år.
När du köper en ny CTC-produkt så ingår alltid 6 års Trygghet. Trygghetsförsäkringen gäller anläggningar som är installerade från och med 1 juni 2017. Då ingår 3 års produktgaranti och 3 års produktförsäkring. För juridisk person ingår 5 års trygghet. Efter det går det att teckna ytterligare försäkring årsvis.
Här kan du läsa mer detaljerat vad som gäller.
Hur lång garanti har jag på min värmepump?
CTC:s produktgaranti gäller i 3 år. Garantin gäller på alla produkter från och med 1 juli 2012 och garanti-tiden räknas från installationsdatum. Produkten ska vara installerad inom ett år efter leverans.
Vi på CTC erbjuder dessutom en flexibel trygghetsförsäkring som gäller i upp till 18 år.
När du köper en ny CTC-produkt så ingår alltid 6 års Trygghet. Trygghetsförsäkringen gäller anläggningar som är installerade från och med 1 juni 2017. Då ingår 3 års produktgaranti och 3 års produktförsäkring. För juridisk person ingår 5 års trygghet. Efter det går det att teckna ytterligare försäkring årsvis.
Här kan du läsa mer detaljerat vad som gäller.