Värma poolen med värmepump – så funkar det

Värma poolen med värmepump – så funkar det

Att bygga pool kostar en del och många gruvar sig lite extra för uppvärmningskostnaden. Ett bra sätt är att värma poolen med hjälp av din vanliga värmepump till huset. 

– Se till helheten och tänk långsiktigt på din värmeekonomi, säger Peter Lydén, värmepumpsexpert på CTC i Ljungby.

Med en vanlig värmepump som värmekälla ingår poolen i husets vanliga värmesystem, som vilken enhet som helst.
På vintern får du värme, på sommaren en varm och skön pool till låg eller ingen extra kostnad.

Bygg ett helt energisystem hemma – få värme, vatten och kyla >>

Har du en äldre pump eller panna som ändå ska bytas ut är det läge att räkna på en ny värmepump. 
– De flesta märker att det blir en god affär – och det gäller framförallt om du inte redan har ett optimalt värmesystem hemma, säger Peter Lydén. 

Om du redan har en modern värmepump för huset så undersök möjligheterna att koppla in poolen på den.

Om du jämför med att värma upp en pool med elvärme sparar du upp till 85 procent av uppvärmningskostnaden när du använder en värmepump. 

Anslut en värmeväxlare till värmepumpen

Så hur funkar det? Du behöver komplettera med en poolvärmeväxlare som överför energi från värmepumpen till poolen. Ju högre effekt på växlaren, desto mer värme till poolen. Värmeväxlare kostar mellan 7.000 och 20.000 kronor och säljs av poolleverantörer

Vilka värmepumpar kan värma både hus och pool? Här kommer några exempel:

Luft-/vattenvärmepumpen CTC EcoAir 600M utvinner värmen ur luften och ger ett högt utbyte under poolsäsongen. Den är enkel att installera och kräver inget större ingrepp i trädgården i och med att ingen kollektorslinga behövs.

Bergvärmepumpen CTC GSi 612 är ett annat bra alternativ. Den ger samma höga utbyte under hela året då temperaturen är stabil i berggrunden. Solenergi lagras i grundvattnet och återanvänds med hjälp av en bergvärmepump.

Läs mer om värmepump och pool >>

Hur lång tid tar det att värma poolen?

Man brukar räkna med att en normalt dimensionerad värmepump höjer temperaturen i vattnet med runt två till tre grader per dag. Men det beror på många faktorer såsom poolstorlek, temperatur ute och poolens täckning och isolering. 

Pooltak viktigt

Har du ett bra heltäckande pooltak med optimalt isolerande funktion kan du sänka dina uppvärmningskostnader med upp till 60 prrocent jämfört med en pool utan täckning.

Det finns så kallad lamelltäckning som ger bra isolering och man kan även använda ett transparent, skjutbart pooltak som fyller ungefär samma funktion som ett växthus.

Om du vill värma poolen med din befintliga värmepump eller har tänkt installera en ny värmepump kan du kontakta din närmaste CTC Partner som hjälper till med allt från dimensionering till installation.


Publicerat: 2017-02-01