Värma poolen med värmepump – så funkar det
VÄRMEPUMP

Värma poolen med värmepump – så funkar det

Att bygga pool kostar en del och många gruvar sig lite extra för uppvärmningskostnaden. Ett bra sätt är att värma poolen med hjälp av din vanliga värmepump till huset. 

– Se till helheten och tänk långsiktigt på din värmeekonomi, säger Peter Lydén, värmepumpsexpert på CTC i Ljungby.

Med en vanlig värmepump som värmekälla ingår poolen i husets vanliga värmesystem, som vilken enhet som helst.
På vintern får du värme, på sommaren en varm och skön pool till låg eller ingen extra kostnad. Läs mer om andra enheter du kan koppla till din värmepump.

Har du en äldre pump eller panna som ändå ska bytas ut är det läge att räkna på en ny värmepump. 
– De flesta märker att det blir en god affär – och det gäller framförallt om du inte redan har ett optimalt värmesystem hemma, säger Peter Lydén. 

Om du redan har en modern värmepump för huset så undersök möjligheterna att koppla in poolen på den. 

Om du jämför med att värma upp en pool med elvärme sparar du upp till 85 procent av uppvärmningskostnaden när du använder en värmepump. 

Anslut en värmeväxlare till värmepumpen

Så hur funkar det? Du behöver komplettera med en poolvärmeväxlare som överför energi från värmepumpen till poolen. Ju högre effekt på växlaren, desto mer värme till poolen. Värmeväxlare kostar mellan 7.000 och 20.000 kronor och säljs av poolleverantörer

Vilka värmepumpar kan värma både hus och pool? Här kommer några exempel:

Luft-/vattenvärmepumpen CTC EcoAir 600M utvinner värmen ur luften och ger ett högt utbyte under poolsäsongen. Den är enkel att installera och kräver inget större ingrepp i trädgården i och med att ingen kollektorslinga behövs.

Bergvärmepumpen CTC GSi 612 är ett annat bra alternativ. Den ger samma höga utbyte under hela året då temperaturen är stabil i berggrunden. Solenergi lagras i grundvattnet och återanvänds med hjälp av en bergvärmepump.

Läs mer om värmepump till pool

Hur lång tid tar det att värma poolen?

Man brukar räkna med att en normalt dimensionerad värmepump höjer temperaturen i vattnet med runt två till tre grader per dag. Men det beror på många faktorer såsom poolstorlek, temperatur ute och poolens täckning och isolering. 

Pooltak viktigt

Har du ett bra heltäckande pooltak med optimalt isolerande funktion kan du sänka dina uppvärmningskostnader med upp till 60 prrocent jämfört med en pool utan täckning.

Det finns så kallad lamelltäckning som ger bra isolering och man kan även använda ett transparent, skjutbart pooltak som fyller ungefär samma funktion som ett växthus.

Om du vill värma poolen med din befintliga värmepump eller har tänkt installera en ny värmepump kan du kontakta din närmaste CTC-återförsäljare som hjälper till med allt från dimensionering till installation.


Publicerat: 2021-04-26

2021-11-09

Klarar din gamla värmepump en vinter till?

Din värmepump är byggd för att leverera värme i många år. Men till slut måste den bytas ut.

Läs mer

2021-04-16

10 enkla och smarta energispartips i vardagen

Det behöver inte innebära en stor förändring i din vardag att dra ner på elkostnaderna och spara på miljön. Här kommer 10 enkla energispartips som kan göra stor skillnad.

Läs mer

2021-08-26

Så styr du värmepumpen med mobilen

myUplink är en användarvänlig app där du kan se och styra husets värme- och vattensystem. Fastighetsägare kan övervaka flera system samtidigt. 

Läs mer