
Värmepump - så mycket sparar du
Bättre ekonomi är främsta skälet till att allt fler väljer värmepump. Här ser du ungefärliga priser och ungefärliga besparningar i procent, men allt beror på hur och var du bor.
Att värma upp huset och varmvattnet med en värmepump är väldigt populärt. Många som bygger nytt väljer att installera värmepump direkt. Ägare till äldre hus byter ut sin gamla vedpanna eller kompletterar med en värmepump.
Ungefärliga priser på värmepump
- Bergvärme: Mellan 100 000 och 200 000 kronor beroende på borrdjup.
- Jordvärme eller sjövärme: Cirka 130 000 kronor.
- Luft/vattenvärmepump: Cirka 120 000 kronor.
- Frånluftsvärmepump: Cirka 80 000 kronor.
- Luft/luftvärmepump: Cirka 30 000 kronor.
Energikalkylen är unik för ditt hus
För att få den rätta energikalkylen behöver du kontakta din lokala CTC återförsäljare. Han eller hon gör ett hembesök och ser vilka förutsättningar som råder.
Marken, tomten, klimatet och avståndet till närmsta granne är också relevant. Baserat på alla uppgifter kan återförsäljaren, ibland med stöd av CTC, räkna ut precis det du behöver veta. Du behöver alltså inte själv välja pump.
Bergvärme ger störst besparing
* Bergvärme och jord-och sjövärmepumpar ger den största besparingen: Cirka 70–75 procent, ibland upp till 85 procent. Här inkluderas både värme och varmvatten.
* Luft/vattenvärmepumpar ger i genomsnitt cirka 50 procent lägre kostnader för värme och varmvatten.
* Luft/luftvärmepumpar ger 30–50 procents besparing av uppvärmningskostnader, exklusive varmvatten.
En miljon hus med värmepump
Enligt Energimyndigheten har drygt en miljon småhus åtminstone en värmepump. 300 000 har installerat bergvärme och ungefär lika många har luft/luftvärmepump. Men jord- och sjövärme är också vanligt. Enligt branschorganisationen Svenska Kyl & Värmepumpsföreningen, SKVP, är ekonomiska skäl tyngst vägande. Två andra skäl är bekvämlighet och miljöskäl. Framförallt de som har en vedpanna uppskattar att slippa hantera veden.
Minskade koldioxidutsläpp
Med CTC:s individuella testkalkyl får du reda på ungefär hur mycket du själv kan spara på att skaffa värmepump. Men du får också en miljövinst. För varje 10 000 kWh som sparas in på el minskar du dina koldioxidutsläpp med 1 600 kilo. Det motsvarar hela 1 000 mil per år med flyg eller 615 mil per år med bil.
Som villaägare kan det ibland vara svårt att veta villka värmesystem som är bäst till huset. Har du vattenburen värme är värmepump från CTC ett bra alternativ. Dessutom stiger huset i värde med en modern värmepump.
Med en årlig energiförbrukning på 30 000 kWh så betalar sig värmepumpen efter några år. När lånet är avbetalat kommer värmepumpen att fungera i många år till en låg driftskostnad.
Produkterna anpassar sig automatiskt efter huset och dess effektbehov. Första steget närmare en billigare uppvärmning av ditt hem, är att boka ett kostnadsfritt hembesök av en installatör. Då får du hjälp med allt från besiktning och offerter till installation och drift.
Nytt bidrag för energieffektivisering
Från och med den 3 juli 2023 kan du som bor i ett småhus som värms upp av el eller gas söka bidrag för energieffektivisering. Bidraget kan bland annat användas för att installera värmepump. Här kan du läsa mer!
Med CTC:s individuella testkalkyl får du reda på ungefär hur mycket du själv kan spara på att skaffa värmepump. Men du får också en miljövinst.
Publicerat: 2023-05-20