Vad är jordvärme? Så fungerar det (rent tekniskt)
Jordvärme kallas även markvärme eller ytjordvärme. Här använder vi begreppet jordvärme.
Jordvärme hämtar lagrad solenergi ur marken med hjälp av en nedgrävd slang i åkern eller trädgården som kallas kollektorslang. Slangen är 4 centimeter i diameter och innehåller vatten och alkohol. Vätskan kallas brinevätska eller kollektorvätska.
Slangen ligger på cirka en meters djup – i norra Sverige något djupare för att hålla rätt temperatur året om.
Vätskan cirkulerar i slangen med hjälp av värmepumpen som står inne i huset. Vätskan får samma temperatur som omgivningen. Så långt under marken är det oftast tre till fyra plusgrader året om, men det kan vara kallare i norra delen av Sverige.
När brinevätskan kommer in i värmepumpen reagerar ett värmekänsligt köldmedie. Köldmediet börjar koka redan vid fem minusgrader. En kompressor pumpar upp ett tryck som hettar upp vattnet i elementen, och tappvatten för tvätt, bad och disk.
Sedan svalnar köldmediet och brinevätskan lämnar pumpen med en temperatur på cirka en plusgrad. Det räcker med en ny uppvärmning på några få grader för att kompressorn återigen ska ge värme. Ju längre slangen är, och ju högre hastighet pumpen pumpar runt brinevätskan med, desto mer effekt går att få ut.
Passar jordvärme mig? Vad krävs för att kunna ha jordvärme?
Det du behöver är tillräckligt mycket mark.
Ju högre förbrukning av värme och varmvatten desto längre slang behövs för att få tillräcklig effekt. (Och desto mer mark krävs.)
Det optimala är lite fuktig mark, gärna en öppen grönyta eller åkermark. Marken ska inte innehålla mycket rör eller ledningar. Vatten i marken är okej men lägg inte
slangen i stillastående vatten som kärr eller mosse.
Men hur ska jag veta om min mark räcker till? Svar: Det behöver du inte veta. Det räknar CTC:s återförsäljare ut åt dig. Här är bara några allmänna riktlinjer:
Liten villa: 350 kvadratmeter markyta.
Normalstor villa: 400 kvadratmeter markyta.
Stor villa: 500 till 600 kvadratmeter markyta.
Stor fastighet: Exempelvis 1 500 kvadratmeter lagerlokal behöver 2 000–3 000 kvadratmeter markyta.
CTC:s återförsäljare tar fullt ansvar för att dimensionera jordvärmeanläggningen precis efter dina behov.
Värmepumpen har även en inbyggd elpatron som startar upp vid behov som en extra säkerhet.
Obs! Tänk på det här
Sjövärme är samma sak som jordvärme med den skillnaden att slangen läggs ner i vatten och fästs på botten. Tänk på att det måste vara tillräckligt djupt så att vattnet inte
bottenfryser. Båtar kan inte ankra i området eftersom det kan förstöra anläggningen.