Poster

Välkommen ombord!

Det är varmt och gott ombord tack vare sjövärmepumpen. Besökare på yachten United Spirit slipper frysa. 

– Sjövärmepump ombord på en båt ger fin komfort, säger Roger Broberg, säljare på värmepumpstillverkaren CTC i Lungby.

Yachten United Spirit, 34 meter lång och med en maxfart på över 30 knop, har kryssat världshaven och inhyst många kändisar och celebriteter.

Finansmannen Torsten Krüger byggde den 1938. Han roades av stora och snabba lustyachter och hade båten i sin ägo fram till sin död på 70-talet.

Högsta energiklass A+++

Men en båt som korsar världshaven behöver givetvis ha ett trygg och effektivt värmesystem ombord. CTC:s Roger Broberg var med och tog fram den bästa lösningen till United Spirit: En sjövärmepump, CTC EcoPart som installerades i det trånga utrymmet intill båtens motorer.

CTC EcoPart sjövärmepump är kompakt och varvtalsstyrd, vilket betyder att den anpassar driften efter energibehovet. Den har högsta energiklass och är perfekt i utrymmen med låg takhöjd. Upp till tio värmepumpar kan dessutom samköras.

Värmepumpen är liten och smidig. Trots att det är ont om plats längst ned i båten gick det fint att montera den, säger Roger Broberg.

Roger Broberg

Har en flexibel inkoppling

Värmepumpen har också en flexibel inkoppling så att köldbärarsystemet enkelt kan anslutas på pumpens höger-, vänster-, ovan- eller baksida. Energin till värmen ombord tas via en värmeväxlare nedsänkt i sjön.

– På sommaren kan det bli ganska kyliga nätter ombord på en yacht, framförallt om det regnar och blåser. Nu är värmen ombord alltid bra.

 

Värmepump? Guide till värmesystem och värmepump

Fakta United Spirit:

  • United Spirit byggdes på Götaverken och designades av Knut Ljungberg. Hon är byggd i aluminium och har försetts med en specialyta, en sandwichkomposit, som ger lugn gång i sjön trots de höga farterna.
  • Fartyget har tre dubbelhytter med inbyggda garderober och badrum. Det finns även en kabin med våningssäng och hytter för besättningen.
  • Motorerna är MTU M20-10 på 1360 hästkrafter vardera och maxfarten för det 34 meter långa och 5 meter smala fartyget är över 30 knop. 

Publicerat: 2020-12-04