LUFT/VATTENVÄRME

Husbyggarna från tv älskar sin värmepump

Paret Skarby i Abbekås är på väg att förverkliga sin husdröm. För att värma upp huset har de installerat en luft/vattenvärmepump, som värmer upp villan på nolltid.

Fascinerad av värmepumpen

– Jag har gått ut på kvällarna och tittat på värmepumpen för att jag varit så fascinerad, säger Göran Skarby.

Om du sett SVT:s program Husdrömmar med Anne Lundberg och stjärnarkitekten Gert Wingårdh vet du kanske vilka Göran och Pippi Skarby är? De var med i säsongen år 2020 och presenterades som festprissarna som gjorde en megautbyggnad av sitt fritidshus.

När CTC träffar dem har de precis installerat sin luft/vattenvärmepump.
– Det är helt otroligt vilken värme vi har i huset. Man behöver inte åka till Kanarieöarna med tanke på hur skönt vi har det, säger Göran Skarby.

Luft/vattenvärmepumpar

Varmt snabbt

Han berättar att deras panna var fylld med nästan 600 liter kallvatten när de satte igång värmepumpen. Några timmar senare var hela huset, som är på nästan 400 kvadratmeter, varmt.

– Det är ett välisolerat hus. Men ändå, att det blev varmt så fort. Jag trodde inte det var sant, säger han.

De sa upp sitt boende i Limhamn i Malmö och flyttade till fritidshuset i Abbekås på den skånska sydkusten. Det ursprungliga huset på 90 kvadratmeter bestämde de sig för att bygga ut med över 300 kvadratmeter. En rejäl tillbyggnad så att vänner och släkt på besök ska kunna sova över när de kommer på festligheter.

Jag har gått ut på kvällarna och tittat på värmepumpen för att jag varit så fascinerad.

Göran Skarby

Tillbyggnaden är gjord i samma traditionella skånska hustyp som ursprunget – sten. Ett murat och putsat hus skapar mycket byggfukt, vilket gjort att byggprocessen tagit relativt lång tid. Det är viktigt att huset får torka ordentligt så att putsen inte spricker senare.

– Det har tagit sin tid men nu är vi snart helt inflyttade, säger Göran Skarby medan han beundrar järntrappan de precis byggt.

På tomten har de ett litet vindkraftverk och på taket är det fullt med solpaneler. Drömmen är att vara helt självförsörjande på elkraft via förnybara källor.

– Vi är väldigt nöjda med vårt bygge. Vi har fått härlig rymd i huset och har mycket ljusinsläpp, utan att det är ett glashus.

Fakta:

  • Göran och Pippi Skarby var med i SVT:s populära program Husdrömmar år 2020. Deras hus ligger i det lilla fiskesamhället Abbekås mellan Ystad och Trelleborg på Skånes sydkust.
  • Deras befintliga hus var på 90 kvadratmeter och tillbyggnaden är på drygt 300 kvadratmeter. De sätter solceller på hustaket och kompletterar med ett vindkraftverk. Det för att försöka vara självförsörjande på elkraft.
  • En luft/vattenvärmepump från CTC värmer deras golvvärmesystem. De har CTC:s största modell, en EcoAir 622M, som omvandlar utomhusluften till värme inomhus.
  • Hjärnan i deras värmesystem är multitanken CTC EcoZenith i555 Pro. Den kan styra alla komponenter i ett eller flera värmesystem och har en kapacitet på 600 liter varmvatten.
  • Med CTC:s luft/vattenvärmepumpar kan du sänka uppvärmningskostnaden med upp till 75 procent.

Hos din lokala CTC-återförsäljare kan du boka gratis hembesök.

Hitta återförsäljare

Publicerat: 2022-04-05

2021-02-24

3 anledningar att välja luft/vattenvärmepump

Funderar du på att uppdatera din värmelösning hemma i villan? Att installera en av CTC:s värmepumpar i EcoAir 600M-serien blir en miljösmart, effektiv och lönsam investering. 

2022-04-06

Fryser luft/vattenvärmepumpens utedel på vintern? 5 enkla tips

Luft/vattenvärmepumpens utedel tål mycket. Men när vinterns blåst, regn, is och snö slår till, kan den behöva lite hjälp på traven. Här är 5 anti-frystips för att vintersäkra värmepumpen. 

2022-04-05

Så vårstädar du din luft/vattenvärmepump

Rengör din luft/vattenvärmepumps utedel inför sommarsäsongen.

2022-08-10

Håll luft/vattenvärmepumpen effektiv i höst – 3 tips

Genom att avsätta några extra minuter för rengöring kan du spara mer energi och öka livslängden på pumpen. 

2022-04-05

Så fungerar en luft/vattenvärmepump

Att installera en luft/vattenvärmepump är en relativt enkel process. Men tekniken bakom är riktigt klurig. Här gör vi vårt bästa för att förklara hur en luft/vattenvärmepump egentligen fungerar.

2021-04-26

Värma poolen med värmepump – så funkar det

Att bygga pool kostar en del och många gruvar sig lite extra för uppvärmningskostnaden. Ett bra sätt är att värma poolen med hjälp av din vanliga värmepump till huset. 

2022-02-08

Checklista: Vilken värmepump passar dig?

Bergvärme, luft/vattenvärme, jordvärme eller sjövärme? Här är en snabb checklista med alla plus och minus så att du får hjälp att välja.