Poster

Stort, snyggt, tryggt – och självförsörjande på förnybar energi

Hakarps Equipment har byggt ett av norra Europas största showroom för lastbilar och lastbilssläp. Personalen har ett spa med eftermiddagssol och den småländska skogen som utsikt.

Trots stort energibehov har de låga kostnader, det tack vare solceller på taket och en effektiv värmepump från CTC.

– Jag är väldigt nöjd, säger Marc Lithman, vd och ägare.

Bolaget är specialiserat på att sälja lastbilar och släp, båda nya och begagnade. Alla medarbetare på Hakarps Equipment har gedigen erfarenhet från transportbranschen.

– Vi har själva använt det vi säljer. Det är nyckeln till vår framgång, säger Marc Lithman.

År 2023 flyttade de in i nya lokaler vid E4:an utanför Vaggeryd. Utställningslokalen är på 1.200 kvadratmeter och medarbetarna har rymliga kontor, med ett väl tilltaget konferensrum, på andra våningen. Dessutom har de verkstad och tvätthall.

– Jag vill att de som kommer hit för att köpa ett nytt släp ska få en bra upplevelse. De kan titta runt och känna sig avslappnade, säger han.

Inomhusklimatet viktigt

Marc Lithman har som mål att medarbetarna ska längta efter att komma till jobbet. Med en modern, snyggt utformad kontorsdel och alla bekvämligheter tror han att de känner sig uppskattade.

– Det är a och o att vi som jobbar tillsammans trivs.

Att fastigheten är ordentligt uppvärmd, med en jämn temperatur, är viktigt för att kunder och medarbetare ska trivas. CTC:s partner Vatten och Värme i Bredaryd är ansvarig för lösningen hos Hakarps Equipment som innebär att den stora byggnaden, med flera olika värmezoner och högt i tak, fått en smart lösning.

– Den största utmaningen har varit att beräkna rätt effekt och sedan gäller det att skaffa rätt utrustning, säger installatören Linus Tibratt.

Eftersom teknikrummet är relativt litet var det prioriterat att hitta en kraftfull värmepump som tog upp minimalt med plats.

Det är fördelen med CTC:s bergvärmepump EcoTouch. Där finns allt i ett chassi, så man slipper att seriekoppla flera enheter vilket tar mycket utrymme.

Linus Tibratt

CTC Professional stöttar

På taket har Hakarps Equipment solceller som producerar el. Det i kombination med en energisnål värmepump innebär att de är i princip självförsörjande när det kommer till värme och varmvatten.

– Det känns tryggt att vi kan hålla i hela försörjningskedjan själva. Vi behöver inte vara beroende av någon extern partner som levererar värme och varmvatten. Det sköter vi själva och slipper exempelvis oväntade prishöjningar på uppvärmningen, säger Marc Lithman.

Under tiden som installatören Vatten och Värme i Bredaryd har arbetat fram lösningen har CTC Professional funnits med som ett bollplank.

– Vi finns med från start tills det att vi går i mål. Det är viktigt att våra installatörer känner att de har stöd av oss i processen, säger Josip Buic, försäljningsingenjör på CTC Professional.

CTC:s värmepumpar för stora fastigheter innebär att bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare kan få en hållbar värmelösning som gör skillnad både för dem som använder utrymmet, och för övriga samhället.

– Det är hållbart att använda bergvärmepumpar. Det är en förnybar energikälla som utnyttjar lagrad solenergi i berggrunden. Det tjänar alla på, säger Josip Buic.

CTC Professional stöttar

Det känns tryggt att vi kan hålla i hela försörjningskedjan själva. Vi behöver inte vara beroende av någon extern partner som levererar värme och varmvatten.

Marc Lithman

Om Hakarp Equipment

  • Hakarp Equipment säljer lastbilar och lastbilssläp. De har sitt säte i småländska Vaggeryd med ett gigantiskt showroom längs med E4:an.
  • Utställningslokalen är på 1.200 m², kontorsdelen på andra våningen är 500 m² med spaavdelning för personalen, då tillkommer verkstad, tvätthall och lager på ytterligare 2.000 m².
  • Värme och varmvatten produceras av en energisnål bergvärmepump. Den i kombination med en solcellsanläggning på taket innebär att Hakarps Equipment har väldigt låga kostnader för värme och varmvatten. 
  • Värmepumpen från CTC är en EcoTouch 5110, den har 110 kWh i effekt och passar större fastigheter. 
  • Teknikrummet är litet, trots det får den kraftfulla värmepumpen och vattentanken plats.

Publicerat: 2024-02-01