Värmepumpar sänkte företagets driftskostnader

Värmepumpar sänkte företagets driftskostnader

Lägre driftskostnad och jämnare värme i lokalerna. Det blev effekten när AHL Johanssons Åkeri installerade fyra luft/vattenvärmepumpar. 
– Det känns väldigt bra, säger Timmy Palm, platschef.

De anställda på åkeriet märkte snabbt av de positiva effekterna:

– Det är väldigt jämn värme i våra lokaler, säger Timmy Palm.

Tidigare varierade det mycket. Antingen var det supervarmt eller jättekallt. Men med fyra nya luft/vattenvärmepumpar har det blivit stor skillnad. Samma år som värmepumparna installerades kom en kall period som verkligen testade dem. Förbrukningen var bra och allt fungerade perfekt. 

Mål att sänka förbrukningen

AHL Johanssons åkeri har sitt huvudkontor i Skånes Fagerhult. Åkeriet har funnits sedan 60-talet och har i dag 70 anställda. De kör alla typer av varor mellan södra och norra Sverige.

I Skånes Fagerhult har åkeriet lokaler på sammanlagt 1 500 kvadratmeter fördelat på lastbils-, tvätt- och däckhall. Utöver det verkstad och 170 kvadratmeter kontorslokaler. I kontorsdelen finns även personalutrymmen med dusch.

Kontorsdelen värmdes tidigare med direktverkande el medan övriga utrymmen värmdes av en gammal värmepump som sjöng på sista versen.

– Det var ett bra beslut att skaffa nya värmepumpar. Installationen gick smidigt och vi var snabbt igång. Att vi skaffade nya värmepumpar var en del i en större satsning där vi ska bli mer energimedvetna och sänka vår förbrukning, säger Timmy Palm.

“Inte ett enda larm”

Åkeriet undersökte flera olika alternativ för att hitta det värmesystem som var mest priseffektivt. Att skaffa bergvärme var ett förslag men eftersom det var en bit ner till berggrunden föll valet till slut på luft/vattenvärmepumpar från CTC. De skaffade fyra stycken av modellen EcoAir 622M.

Johan Sagebrant från VVS-firman STV i Växjö AB installerade anläggningen: 

Det brukar alltid vara något i början, men jag fick inte ett enda larm under första halvåret.

Timmy Palm

Fakta

AHL Johanssons åkeri, med 70 anställda, har lastbilshall, verkstad och kontorsutrymmen i Skånes Fagerhult.

Utrymmena och varmvattnet värms av fyra luft/vattenvärmepumpar från CTC. Modellen är EcoAir 622M.

Värmepumparna styrs av CTC:s system EcoLogic Pro och har två ackumulatortankar på 500 liter. En för värme och en för varmvatten. Det finns även en elpanna som reservdrift.

Anläggningen är uppkopplad mot appen myUplink och installatören får alla larm digitalt.

Publicerat: 2019-08-16