Värma poolen med värmepump – så funkar det

Värma poolen med värmepump – så funkar det

2021-03-07

Funderar du på att skaffa pool hemma? Att bygga en pool på tomten kostar en del och många gruvar sig lite extra för uppvärmningskostnaden. Ett smart och kostnadseffektivt sätt är att värma upp poolen med hjälp av en värmepump.

Om du jämför med att värma upp en pool med elvärme sparar du upp till 75 procent av uppvärmningskostnaden när du använder en värmepump. Det innebär att du kan kosta på dig att bada i varmt vatten även under kallare veckor.


Anslut en värmeväxlare

Så hur funkar det? Allt som behövs är att du ansluter en värmeväxlare som överför värmen från pump till pool. Du behöver även ha ett vattenburet system för att det ska fungera. Har du ingen värmepump idag, kan du installera en och värma upp huset på vintern och poolen på sommaren.


Vilka värmepumpar funkar för att värma både hus och pool?

Här kommer några exempel:

Luft/vattenvärmepumpen CTC EcoAir 600M utvinner värmen ur luften och ger ett högt utbyte under poolsäsongen. Den är enkel att installera och kräver inget större ingrepp i trädgården i och med att ingen kollektorslang behövs.

Bergvärmepumpen CTC GSi 612 är ett annat bra alternativ. Den ger samma höga utbyte under hela året då temperaturen är stabil i berggrunden. Solenergi lagras i grundvattnet och återanvänds med hjälp av en bergvärmepump.


Hitta närmaste återförsäljare från CTC >>


Vad kostar det att värma poolen?

Energibehovet för att värma en pool påverkas av många faktorer, exempelvis storlek på pool, vattentemperatur, utetemperatur, isolering och pooltak. En generell siffra är att det går åt ca 10 000 kWh att hålla en ”normal” pool varm och skön under en sommar.


Varför ska man undvika de billigaste värmepumparna till sin pool?

Satsa på en värmepump som är gjord för svenskt klimat och som även kan användas för att värma huset, inte bara poolen.


Hur lång tid tar det att värma upp poolen?

Det beror på många faktorer. Till exempel vilken storlek din pool har, vilken temperatur det är utomhus och hur mycket värme poolen avdunstar. Men man brukar räkna med att en normalt dimensionerad värmepump höjer temperaturen i vattnet med runt två till tre grader, per dag.


Täck poolen – behåll värmen

Det du behöver tänka på är att se till att behålla värmen när poolen väl har nått en behaglig temperatur. Här är ett riktigt bra poolöverdrag ett måste. Har du ett bra heltäckande poolskydd med optimalt isolerande funktion kan du sänka dina uppvärmningskostnader med upp till 60 procent jämfört med en pool utan täckning. Det finns så kallad lamelltäckning som ger bra isolering och man kan även använda ett transparent, skjutbart pooltak som fyller ungefär samma funktion som ett växthus.

Om du vill värma poolen med din befintliga värmepump eller har tänkt installera en ny värmepump kan du kontakta din närmaste CTC-återförsäljare som hjälper till med allt från dimensionering till installation.


Läs mer

Din bergvärmeguide – fakta, tips och råd inför beslutet

Jordvärme – en köpguide. Så här fungerar jordvärme