5 fördelar med att byta till en ny värmepump

5 fördelar med att byta till en ny värmepump

Har du flyttat till ett hus med en äldre värmepump och funderar på om du ska byta till en nyare version? Här listar vi 5 fördelar med dagens värmepumpar jämfört med värmepumpar av äldre modell.

Här är de främsta skälen till att satsa på en ny värmepump: 
 

1. Effektivare

Samtidigt som värmepumparna ökat i popularitet har den tekniska utvecklingen gått blixtsnabbt.
Moderna värmepumpar är extremt energisnåla och har höga så kallade SCOP-tal. Värmepumpstillverkaren CTC har till exempel ökat sitt SCOP-tal (även kallat årsvärmefaktor) på den senaste serien med luft/vattenvärmepump EcoAir 600M, med upp till 16 procent jämfört med modellen innan.

Driftskostnaden är väldigt låg och värmepumpen hjälper dig att spara pengar i många år framöver.
 

2. Smartare

En modern värmepump är enkel att sköta och har många smarta funktioner, exempelvis går den att övervaka via mobilen. Det ger dig möjligheten att stänga av värmepumpen när du är bortrest, du kan även sänka eller höja värmen om du är på jobbet.

Om något är fel får du direkt ett larm i din mobiltelefon. Ofta kan du åtgärda det själv, men om en tekniker behöver titta på din utrustning går det i många fall bra att sköta via ett datorsystem på distans istället för hembesök.
 

3. Mer flexibla

Moderna värmepumpar är flexibla och går att använda tillsammans med andra energikällor, till exempel kan du kombinera en bergvärmepump med en solcellsanläggning. En perfekt kombination för dig som vill sänka sina energikostnader samtidigt som du gör en insats för klimatet.

4. Tystare 

Moderna värmepumpar är tystare än sina föregångare. Det beror bland annat på att tekniken för att ljudisolera kompressorn och kylkomponenterna har utvecklats.
 

5. Varvtalsstyrda

Varvtalsstyrning innebär att värmepumpen reglerar energiuttaget automatiskt efter husets behov. Varvtalsstyrning kallas även inverterstyrning eller frekvensstyrning. På äldre modeller finns en av- och påknapp. 
 
Tips! Om du vill byta ut din bergvärmepump mot en ny rekommenderar vi dig att ta in två offerter. En för kostnaden ifall du kan använda samma borrhål som tidigare, och en som räknar in vad det skulle kosta att tilläggsborra.


Så vad kostar en ny värmepump?

CTC har ett brett sortiment av pumpar som kostar mellan 50.000 och 90.000 kronor, inklusive moms och exklusive installation. Kostnaden beror helt på dina och husets behov. Ta hjälp av din lokala CTC-partner med att göra en riktig energikalkyl, då får du maximalt med energi till lägsta pris. 

En modern värmepump är enkel att sköta via mobilen. Det ger dig möjligheten att stänga av värmepumpen när du är bortrest, du kan även sänka eller höja värmen om du är på jobbet.

Publicerat: 2022-12-13