Poster

Grand Designs-huset fick bergvärme från CTC

En kombination av betongbrutalism och trägemyt, anlagt på ett berg femtio meter över havet. Med en helikopterplatta på taket. Ingenjörsparets husdröm är annorlunda, det erkänner de själva också.
– Vi är lite knäppa, säger Petra Ellström och Jakob Paulin.

Du kanske känner igen dem från tv-programmet Grand Designs. Där visades deras sinnesutvidgande skapelse upp. De olika våningsplanen är lätt vridna för att maximera utsikten över havet. Det första våningsplanet, i platsgjuten massiv betong, i en riktning och våning två, helt i korslaminerat trä, i en annan.

Det finns även ett tredje plan som är helt i glas.

– Det känns overkligt att vi gjort detta. Man får nypa sig i armen, säger Petra Ellström om att de efter många års funderande till slut gjorde slag i saken och byggde sitt drömhus på en svårtillgänglig plats.

– Det är häftigt. Det är som ett skådespel med farleden utanför, olika färgnyanser och skiftande väder, säger Jakob Paulin.

Lämnade storstaden 

Huset finns norr om Stockholm, i närheten av Åkersberga. Utanför fönstret passerar färjorna mellan Finland och Sverige. Jakob Paulin, 52 år, jobbar som maskiningenjör och konstruktör, Petra Ellström, 51 år, är dataingenjör. De har två hundar.

När de hittade till platsen för fjorton år sedan var de riktiga stadsmänniskor. Bodde i en lägenhet vid Odenplan i Stockholm, det var fullt av liv, larm och bekvämt med nattöppna affärer. Sen köpte de ett sommarhus på landet. Tyst, långt till affären, stilla.

– Vi trivdes jättebra här och flyttade hit permanent några år senare. Sen hade vi spanat in bergstoppen ovanför vårt hus och tänkt att det vore häftigt att bygga något där, säger de.

Valde bergvärme

Det som värmer deras tre våningsplan är bergvärme, en CTC GSi 616. Till deras 300 kvadratmeter golv har det gått åt 1300 meter golvvärmeslang. Paret är helnöjda, pumpen med de två borrhålen går långt ifrån på maxkapacitet trots mycket golvyta, stora glaspartier och en vindpinad plats.

– Jag har alltid velat ha bergvärme, vi visste sedan länge att det är smidigt och en bra investering. Dessutom bor vi på ett berg, så det känns naturligt att vi satsade på det, säger Jakob Paulin.

På huset har de solceller och tanken är att de ska stå för elkraften till bergvärmepumpen. På det sättet blir de självförsörjande när det gäller uppvärmningen.

– Vi är väldigt nöjda. Vi justerade inställningarna i början men sen har det bara rullat på. Vi behöver inte göra någonting.

Hållbart tänk

För Jakob och Petra har det varit viktigt att tänka på ekonomi och resursutnyttjande i samband med bygget. Allting ska vara robust och av kvalitet, inget slit och släng. Att ha bergvärmepump är en långsiktig investering.

– Vi valde att satsa på ett stort och gediget hus. Det är mycket betong, så att det känns tryggt att vara här på höjden även om det stormar. Alla saker, inklusive uppvärmningen, ska hålla länge och kräva minimalt med underhåll. Det ska vara saker som är beständiga, säger paret.

Så även om huset kanske är lite crazy, värdigt en filmskurk av värsta kaliber, så tycker vi på CTC att deras filosofi verkar sund. De tror på kvalitet och hållbarhet.

Fakta:

  • Petra Ellström och Jakob Paulin har ett spektakulärt hus norr om Stockholm, i närheten av Åkersberga.
  • Båda är intresserade av teknik och ingenjörskonst. Att bygga ett hus på en bergsknalle där det sluttar 45 grader till vägen var en utmaning de gillade.
  • Huset har tre våningsplan som är vridna i förhållande till varandra. Ett är i betong, det andra i trä, det tredje i glas. På taket finns en helikopterplatta.
  • De värmer huset med bergvärme, en CTC GSi 616. I berget har de borrat två hål för att ha tillräckligt med kapacitet för att värma närmare 300 kvadratmeter golv. Det är golvvärme i samtliga våningsplan.
  • Husbygget har skildrats i TV4:s programserie Grand Designs och går att följa på parets Instagramkonto Villa Alsvik. 

Publicerat: 2022-06-16