Så håller du din luft/vattenvärmepump effektiv i höst

Så håller du din luft/vattenvärmepump effektiv i höst

2020-08-28

Hösten är snart här och det ställer lite extra krav på din luft/vattenvärmepump. Genom att avsätta några extra minuter för rengöring kan du både spara mer energi och öka livslängden på pumpen. Ta en kik på dessa enkla tips.

1. Kontrollera så att det inte fastnat löv, grenar och annat skräp i utedelen. Rengör gallren, både främre och bakre, och se till så att inte något blockerar luftvägen. Tänk på att stänga av pumpen innan rengöring och använd inte några vassa föremål som kan skada pumpen.

2. Minusgrader, snö eller is? Se till att hålla taket ovanför värmepumpen fri från exempelvis istappar. Om dessa trillar ner kan pumpen ta skada.

3. Sist men inte minst – se till att leda eventuellt vatten bort från husgrunden för att undvika fuktskador. Detta kan även frysa till is ute i trädgården och bilda en isgata där det finns risk att du halkar.

För fler tips, se manualen som följde med din pump.

Olika typer av luft/vattenvärmepumpar

CTC har två typer av luft/vattenvärmepumpar – dels varvtalsstyrda värmepumpar, som automatiskt anpassar driftläget efter husets aktuella värmebehov, och dels värmepumpar med start- och stoppfunktion. Läs gärna mer om våra luft/Vattenvärmepumpar här.