Skillnader mellan bergvärmepump och luft/vattenvärmepump

Skillnader mellan bergvärmepump och luft/vattenvärmepump

Luft/vattenvärmepump eller bergvärme? Vi går igenom skillnaderna i korthet.

  • Luft/vattenvärmepumpen har en enhet på utsidan av huset som hämtar energi ur uteluften. Här behöver du både en utomhusdel och en inomhusdel. Däremot slipper du borra eller gräva. Pumpen ger full effekt ner till -20 grader.

    Det krävs minimalt med underhåll av utedelen men det är viktigt att luften kan cirkulera fritt omkring den. Priset för installationen är lägre än för bergvärme. Flera pumpar kan användas parallellt om det behövs större effekt. 

  • Bergvärme hämtar energi ur berget, cirka 200 meter ner via ett borrat energihål. Det ger mycket energi och fungerar bra i norra delarna av Sverige. Något sämre  på till exempel Gotland och andra områden med lägre grundvattennivå och kalkhaltig berggrund. Borrningen kräver tillstånd från kommunen. 

– Gemensamt för värmepumparna är att energin är förnybar och att de kan sänka dina uppvärmningskostnader rejält. Den enda miljöpåverkan utgörs av elen som behövs för att driva kompressor, cirkulationspumpar med mera, säger CTC:s värmepumpsexpert Peter Lydén.

Hur ska jag veta vad som passar mig?

– Olika alternativ kan vara ”rätt” för samma hus, och det beror på faktorer som var du bor i landet, förutsättningarna på tomten, berggrunden med mera. Vilken värmelösning du har idag påverkar också. Om du har en dyr värmelösning kan till exempel bergvärme löna sig snabbt, även om du får gräva. Sedan kan den estetiska aspekten vara viktig, vill du ha en utedel eller inte?

Något tips när man ska ta ställning till offerten?

– Det är viktigt att inte bara tänka på installationskostnaden utan även blicka framåt och se på investeringen över tid, säger Peter.

Vilken hjälp kan jag få att välja?

– Vi på CTC har ett nätverk av installatörer och återförsäljare som sköter försäljningen. Sammanlagt har vi 300 partners i hela landet som gärna hjälper till med rådgivningen. Du kan få ett hembesök kostnadsfritt och får då en skräddarsydd rekommendation som utgår från ditt individuella behov. Då ser du tydligt vilka alternativ som finns, vad de kostar och vad som på sikt kan spara mest kronor.

Intresserad av en kostnadskalkyl?

Kontakta gärna en lokal CTC-partner och boka in ett kostnadsfritt hembesök. Du får en rekommendation om vilken värmepump som lämpar sig just för ditt hus. Priset varierar beroende på modell och installation.

Publicerat: 2019-05-14