Energi från sjön värmer hyresrätter

Energi från sjön värmer hyresrätter

Närheten till sjön Kolstorpevattnet ger en fördel: Gratis energi.
– Det funkar perfekt, säger Rune Falck, fastighetsägare.

Hällvadsholm är en liten ort i Bohuslän, så liten att man blir förvånad över att hitta ett område med hyreslägenheter. Det är högt belägna tvåvåningshus i trä med egna trädgårdsplättar.

Läget är idylliskt och närheten till sjön Kolstorpevattnet ger en annan fördel: Tillgång till gratis energi.

Det här området består av tre tvåvåningshus med totalt 36 lägenheter. Ägare är Vässjebostäder. Rune Falck är fastighetsägare:

– Området är från 1990. För ett och halv år sedan beslutade vi oss för att byta ut värmesystemet med värmepumpar från Thermia som föll för ålderstrecket, säger Rune Falck.

Efter några års drift är erfarenheterna enbart positiva.

– Ärligt talat är det inte ofta man behöver gå in här i pannrummet. Jag kan inte påminna mig ett enda larm sedan installationen. Däremot har pumpen för sjövattnet krånglat för att den varit underdimensionerad. Den är bytt och nu fungerar allt perfekt, säger Rune Falck.

Ärligt talat är det inte ofta man behöver gå in här i pannrummet. Jag kan inte påminna mig ett enda larm sedan installationen.

Rune Falck

3000 meter rör på sjöbotten

Jörgen Hagberg från Hagbergs VVS installerade sjövärmeanläggningen från CTC.

– Sjön är perfekt för sjövärme. Där ligger runt 3 000 meter slang på varierande djup från 3 till 12 meter. Temperaturen går aldrig under +4 grader under vintern, säger 

I ett gemensamt pannrum finns tre CTC EcoPart värmepumpar, två CTC EcoLogic styrenheter och två bufferttankar CTC EcoZenith 510. Den ena styrenheten styr den ena värmepumpen som tar hand om återvunnen luft från lägenheterna.

Värmepump? Läs vår guide till värmesystem och värmepump.

Sjön är perfekt för sjövärme. Temperaturen går aldrig under +4 grader under vintern.

Publicerat: 2017-02-16