Poster

Installera luft/vattenvärmepump – så går det till

Hur installerar man en luft/vattenvärmepump? Vi hängde med CTC:s installatör Kjell Hasselberg på Hasselbergs VVS i Karlskrona, när han installerade en luft/vattenvärmepump hemma hos en familj i en nyinköpt äldre villa. 

Karlskronafamiljens gamla värmepump gick sönder och tillsammans med Kjell Hasselberg hittade man en ny långsiktig lösning på sitt värmebehov. I samband med utbytet till en ny värmepump såg de också till att göra sig av med den gamla oljetanken. Det gjorde det lättare att inreda källaren till ett vanligt rum.

Två dagar att riva och installera

Arbetet med att ta bort det gamla värmesystemet och sätta dit ett nytt, är uppdelat på två dagar. 

Dag ett
Första dagen rivs den gamla utrustningen ut. Kjell Hasselberg tipsar om att det är en fördel att städa och plocka rent så att det går lätt att komma åt all som ska tas bort. Det sparar tid. Sedan sätts den nya utedelen till luft/vattenvärmepumpen på plats med nya rör och innedelen sätts på plats i källaren. 

Dag två
Andra dagen kommer elektrikern och monterar en ny säkerhetsbrytare, drar om ledningar till centralen och placerar en givare på utsidan av huset. Givaren sätts på norrsidan där det är som kallast. 


Hos den här familjen behövs proppar med mer kraft i för att matcha den nya anläggningen. Rören görs klart och när det närmar sig eftermiddag är det dags för dagens höjdpunkt: Driftsättning av den nya värmepumpen.

 

Driftsätter nya värmepumpen

Kjell Hasselberg knappar in de nödvändiga inställningarna och kör igång pumpen så att vattnet värms upp och kan börja värma huset och ge varmt vatten till dusch och tvätt. 

Det han gillar bäst med värmepumpar är att det blir en besparing för fastighetsägaren. 
– Och det måste ju också vara den bästa klimatgrejen som finns. Du tar det varma av luften, värmer upp huset och blåser ut kall luft. Så sänker vi temperaturen på jorden om alla hade satt dit luft/vattenvärmepump, skojar Kjell Hasselberg. 

Om några månader gör han ett återbesök för att justera inställningarna om det behövs. Och då har Karlskronafamiljen redan hunnit njuta många dagar av sin nya värmepump.  

Allt om värmepumpar – Läs Värmepumpsguiden från CTC

 

Vad kostar det att installera luft/vattenvärmepump?

Här kan du se aktuella priser på luft/vattenvärmepumpar från CTC. Arbetet ger rätt till rotavdrag och sedan tillkommer material. Räkna på den totala besparingen över tid. Den framgår i energikalkylen som du får inledningsvis av installatören. Den totala besparingen över tid är den viktigaste faktorn.

 

Installera inte värmepump själv

Anlita certifierade vvs-företag med dokumenterad kunskap om värmepumpsinstallation, då gäller alla garantier och huset stiger normalt sett lite i värde. 

Ett certifierat vvs-företag kommer också att kunna utföra all el på rätt sätt tack vare sina underleverantörer. Installatören samlar in information om din fastighet och får koll på ditt totala energibehov, gör en energikalkyl och rekommenderar rätt pump.

Publicerat: 2022-06-14