CTC ser till att padelspelare slipper kalldusch
I Borås nya padelhall kan 40 personer duscha varmt. En avloppsvärmeväxlare gör att energin i duschvattnet tas tillvara vilket sänker kostnaderna.
Intresset för padel har vuxit explosionsartat och överallt i landet byggs det nya hallar. I Borås har rikstäckande PDL Center flyttat in i Brämhults Juice gamla lokaler som ligger i nordöstra delen av stan.
Den 10 000 kvadratmeter stora padelhallen drivs av PDL Center som har hallar i hela Sverige. Här finns 11 banor, omklädningsrum, toaletter, shop, reception och kontor.
I hallen har fem luft/vattenvärmepumpar – CTC EcoAir 620M – installerats. 2 stycken 750-liters ackumulatortankar från CTC ingår i systemet. Dessa kompletteras av 5 stycken FerroModuler för det extra stora varmvattenbehovet.
CTC:s återförsäljare har även installerat en avloppsvärmeväxlare så att värmen i duschvattnet kan tas tillvara. Det ger upp till 25 procent billigare tappvatten.
Jag är stolt över vårt hållbarhetsarbete på Cernera, vi ligger i framkant
Hållbarhet prioriteras
När det gäller fastigheten i Brämhult har Cernera satsat på att få till en klimatsmart och kostnadseffektiv värmelösning.
– Jag är stolt över vårt hållbarhetsarbete på Cernera, vi ligger i framkant, säger bolagets hållbarhetschef Ann-Helen Segota.
Cernera valde att satsa på luft/vattenvärmepumpar från CTC med sju tankar för det stora varmvattenbehovet. Utmaningen har varit att ha tillräckligt med varmvatten för att många spelare samtidigt ska kunna ta en skön dusch efter avslutat pass på banan.
Ovanlig lösning
Luft/vattenvärmepumparna står på taket till den stora fastigheten och sedan de installerades för ett drygt halvår sedan har spelarna i lokalen haft ett behagligt inomhusklimat med jämn temperatur.
För att göra värmesystemet så resurseffektivt som möjligt har CTC:s återförsäljare installerat en avloppsvärmeväxlare så att värmen i duschvattnet tas tillvara. När vattnet rinner bort så värmer det upp inkommande tappvatten, som ska till duscharna.
– Det är en ovanlig lösning som vi är glada för. Vi räknar med att det ger en besparing på upp till 25 procent på tappvattnet, säger Ann-Helen Segota.
Publicerat: 2021-06-17