Bergvärme kapade kostnader för bilverkstad
Bergvärme är ett pålitligt sätt att värma upp stora lokaler. En annan fördel är att det också går att få så kallad frikyla i olika delar av lokalen.
I Valdemarsvik finns Allvärmeteknik, en av CTC´s större partner. Varje år installerar Allvärmeteknik runt 200 värmepumpar. En av företagskunderna är Bilam, en fullserviceanläggning för bilar och bilägare.
Bilams verksamhet omfattar verkstad, butik, reservdelar, tvätt, bensinstation och uthyrning.
Peter Törnborg, verkstadschef, berättar hur tankarna gick när han valde bergvärme:
– Vi investerade stort i vår nya anläggning. En toppmodern verkstad på nästan 500 kvadratmeter tillsammans med kontor, butik och omklädningsrum. Totalt 1 200 kvadratmeter. Lösningen för värme och varmvatten var en viktig del av investeringskalkylen. Utmaningen var alla stora ytor, höga takhöjder, portar och en blandning av kontor, verkstad och omklädningsrum. Det fanns också stort varmvattenbehov korta perioder.
Det krävdes en genomtänkt och effektiv lösning.
– Grunden i hela anläggningen är bergvärme. Fjärrvärme finns visserligen, men valdes snabbt bort. När vi projekterade hade pumpen CTC EcoZenith nyligen lanserats. Det gav en perfekt allt-i-ett-lösning för styrning och varmvatten, berättar Jonny Carlsson, servicechef på Allvärmeteknik.
Just frikyla är ett smart sätt att ta tillvara på den gratisenergi som finns i bergvärmen.
Får också frikyla med bergvärmen
Bilam använder också fyra fläktkonvektorer för att få frikyla. Det gör bara värmepumpen mer effektiv.
– Just frikyla är ett smart sätt att ta tillvara på den gratisenergi som finns i bergvärmen. En stor fördel med frikyla kopplad till en bergvärmepump är att borrhålet återladdas med energi. När värmepumpen ska tillverka tappvarmvatten kommer inkommande brinetemp att vara några grader varmare än den annars skulle ha varit, säger Jonny Carlsson.
Som riktmärke kan man säga att ett borrhål som ger 5 kW i värmeeffekt kan belastas med cirka 3,3 kW kyla. Varje grad varmare brine ger värmepumpen cirka 3 procent bättre verkningsgrad.
Anläggningen har klarat kalla vintrar utan problem och det är sällan elpatronen behöver gå in.
– När vi hade bastukväll med 12 personer som duschade hade vi inga problem med varmvatten heller, avslutar Bilam-ägaren Peter Törnborg.
Publicerat: 2017-02-16