Film: Robin satsade på bekväm jordvärme

Film: Robin satsade på bekväm jordvärme

2021-02-19

Robin Linnér är uppvuxen på landet och van vid vedpannor. Dessutom ligger skogen runt husknuten. Men till den nya drömvillan blev det jordvärme från CTC.


Huset är på väg att bli klart efter två års slit. Robin Linnér och hans sambo Isabelle Andersson har nyligen flyttat in i villan, som ligger i en glänta i den småländska skogen.

– Jag tänkte länge att jag skulle ha en vedpanna. I alla fall som komplement till värmepumpen. Det är gamla vanor som sitter i, säger Robin Linnér.

Bekvämt med jordvärme

I hans släkt är det skogen som bidragit till uppvärmningen i decennier. Men nu är det slut med det. Det är inte bara Robin som satsat på värmepump från CTC, det har även hans föräldrar gjort på gården intill.

– Det är bekvämlighet som fått oss att välja jordvärme. Ved ska huggas, torkas, klyvas, men värmepumpen sköter sig själv, säger Robin Linnér som jobbar som elektriker.

Sista husfixet

Värmepumpen, en CTC GSi, har gått i elva månader utan problem.

– Inte en enda felkod. Den bara tuggar på. Jag är väldigt nöjd, säger han.

Nu kan han och sambon koncentrera sig på det sista när det gäller att få huset klart, bland annat ska bastun in.

– Vi lagt många timmar på det här. Men nu är det snart klart. Det känns jäkligt bra. 

Många fördelar 

En jordvärmepump värmer upp en villa eller fastighet genom att utnyttja solvärme som lagrats i marken. Fördelarna med jordvärme är många. Förutom att det är en miljövänlig uppvärmningsmetod är det tryggt och effektivt och du slipper borra på din tomt. 

Istället lägger man ner en så kallad kollektorslang i marken på en meters djup. Hur lång slinga som behövs påverkas bland annat av husets storlek och läge men räkna med cirka 200 till 500 meter.

Fakta:

Robin Linnér och Isabelle Andersson bor på landet utanför småländska Ljungby. Robin har gott om mark och har därför valt att satsa på jordvärme. Kollektorslangen ligger nedgrävd på åkermark ett stenkast från huset.

Han valde att satsa på en CTC GSi 12. Den är varvtalsstyrd vilket innebär att den automatiskt anpassar sig till husets effektbehov under året. CTC GSi har en årsvärmefaktor (SCOP) på 5,5, vilket betyder att den under ett år ger mer än fem gånger så mycket energi som den förbrukar.