Poster

"Det är bekvämt att ha jordvärme"

– Värmepumpen sköter sig själv, jag är väldigt nöjd, säger Robin Linnér. 

Robin Linnér och hans sambo Isabelle Andersson har nyligen flyttat in i sin villa i den småländska skogen. Huset är på väg att bli klart efter två års slit. Han van att elda med ved.
I släkten Linnér har skogen i decennier bidragit till uppvärmningen av husen. Men nu är det slut med det. 

– Det är bekvämlighet som fått oss att välja jordvärme. Ved ska huggas, torkas, klyvas, men värmepumpen sköter sig själv, säger Robin Linnér.

Robins föräldrar bor på gården intill och de har också satsat på värmepump. 
 Jag tänkte länge att jag skulle ha en vedpanna ändå, i alla fall som komplement till värmepumpen. Gamla vanor sitter i. 

Värmepumpen, en CTC GSi, har gått i elva månader nu utan problem.

Inte en enda felkod. Den bara tuggar på. Jag är väldigt nöjd.

Robin Linnér

Många fördelar med jordvärme

En jordvärmepump värmer upp en villa eller fastighet genom att utnyttja solvärme som lagrats i marken. Fördelarna med jordvärme är många. Förutom att det är en miljövänlig uppvärmningsmetod är det tryggt och effektivt och du slipper borra på din tomt. 
 
Istället lägger man ner en så kallad kollektorslang i marken på en meters djup. Hur lång slinga som behövs påverkas bland annat av husets storlek och läge men räkna med cirka 200 till 500 meter.

Robin och Isabelle valde en CTC GSi 12. Den är varvtalsstyrd vilket innebär att den automatiskt anpassar sig till husets effektbehov under året. CTC GSi har en årsvärmefaktor (SCOP) på 5,5, vilket betyder att den under ett år ger mer än fem gånger så mycket energi som den förbrukar.
 
 
Många fördelar med jordvärme

Publicerat: 2020-02-19