Film: Lyxliv på sjön med sjövärmepump från CTC

Film: Lyxliv på sjön med sjövärmepump från CTC

2020-12-04

För att gästerna på yachten United Spirit ska kunna njuta fullt ut behövs en modern värmelösning. CTC hade den rätta sjövärmepumpen.


– Vi hittade en smidig lösning som ger bästa komforten, säger CTC:s Roger Broberg.

Yachten United Spirit, som är 34 meter lång och har maxfart på över 30 knop, har kryssat världshaven och inhyst celebriteter.

Det var finansmannen Torsten Krüger som lät bygga henne år 1938. Han var road av stora och snabba lustyachter och hade båten i sin ägo fram till sin död på 70-talet.

Lyxfeeling

– Det är en väldigt lyxig känsla ombord, allting är stort och fint, säger CTC:s säljare Roger Broberg.

Han har varit med och sett till att United Spirit har den bästa värmelösningen. En sjövärmepump, CTC EcoPart, har installerats i det trånga utrymmet intill båtens motorer.

– Värmepumpen är liten och smidig. Trots att det är en trång plats längst ned i båten har det gått lätt att få in den.

Flexibel värmepump

Värmepumpen har en flexibel inkoppling så att köldbärarsystemet enkelt kan anslutas på pumpens höger-, vänster-, ovan- eller baksida.

Energin till värmen ombord tas via en värmeväxlare nedsänk i sjön.

– Nu är värmen ombord alltid bra. Även på sommaren kan det bli ganska kyliga nätter ombord på en yacht, framförallt om det regnar och blåser, säger Roger Broberg.

Fakta:

United Spirit byggdes på Götaverken och designades av Knut Ljungberg. Hon är byggd i aluminium och har försetts med en specialyta, en sandwichkomposit, som ger lugn gång i sjön trots de höga farterna.

Fartyget har tre dubbelhytter med inbyggda garderober och badrum. Det finns även en kabin med våningssäng och hytter för besättningen.

Motorerna är MTU M20-10 på 1360 hästkrafter vardera och maxfarten för det 34 meter långa och 5 meter smala fartyget är över 30 knop.

CTC:s värmepump EcoPart är kompakt och varvtalsstyrd. Den har högsta energiklassen A+++ och är perfekt i utrymmen med låg takhöjd. Upp till tio värmepumpar kan samköras.

>> Jordvärme/Sjörvärme – en köpguide. Så här fungerar det