Stor fastighet får stabil värme från bergvärmpepumpar

Stor fastighet får stabil värme från bergvärmpepumpar

2021-02-03

Har du en stor fastighet och vill ha koll på luftfuktighet och temperatur? Då kan du göra som Lidingö Förrådscenter. Här har det borrats flera energihål och installerats flera bergvärmepumpar.

VVS-firman Creanord på Lidingö drivs av Lemmy Ålander och Alf Fjellström. Bara ett stenkast från deras kontor ligger företaget Lidingö Förrådscenter. Där fick de i uppdrag att hjälpa till med dimensionering och installation av bergvärme.

Lidingö Förrådscenter hyr ut förråd per kvadratmeter. Givetvis är det som förvaras värdefullt och måste kunna hanteras säkert under lång tid. Inför beslutet om värmekälla till fastigheten granskades olika alternativ. Viktigast var pålitlig värme och fuktsäkerhet, men också pris. 

"Ekonomin viktig del i vårt val"

– Det får absolut inte bildas fukt. Vi håller alltid en temperatur på runt 12–13 grader med hjälp av vattenburna varmluftfläktar runtom i byggnaden. Men värmenotan är en stor del av våra driftkostnader så därför var ekonomin också en viktig del i vårt val, säger Magnus Hådell, ägare till Lidingö förrådscenter.

När han startade Lidingö Förrådscenter kom värmen i lokalen från olja och el. Den gamla utrustningen åkte ut och istället installerades tre bergvärmepumpar.

Alf Fjellström från VVS-firman Creanord: 
– Tre borrhål på vardera 200 meter gav säker tillgång till bergvärme. Vi satte in tre CTC EcoPart 12 kW bergvärmepumpar tillsammans med en vanlig bufferttank på 500 liter. I bakgrunden finns en CTC El 36 kW som styrs via en bivalent shuntventil. Eftersom behovet av varmvatten var så lågt, installerade vi en vanlig CTC Safir varmvattenberedare. 

Lästips! Bergvärmeguide – fakta, tips och råd inför beslutet

Efter uppstarten kunde Lidingö Förrådscenter snabbt expandera. Self storage växer kraftigt i Sverige. 
– Privatpersoner och företag hyr allt mer. Det är flexibelt och enkelt, säger Magnus Hådell.
Creanord fick dimensionera på nytt, borra fler hål och installera nya CTC-enheter.
Förrådscentret har nu 1500 kvadratmeter förrådsyta i tre plan.
– Eftersom vi är så nöjda med vår befintliga CTC-anläggning fanns det ingen anledning att byta, säger Magnus Hådell.

I appen MyUplink (tidigare Connect+) finns alla data på hur anläggningen presterar. Exempelvis visas temperaturen inne i lokalerna. Om något (mot förmodan) hänger sig så skickas pushnotis.
Det är inga problem att som stor fastighetsägare ha flera värmepumpar eftersom CTC kan hantera upp till tio enheter.