Skillnader mellan bergvärmepump och luft/vattenvärmepump

Skillnader mellan bergvärmepump och luft/vattenvärmepump

2019-05-14

En vanlig fråga vi får är: Ska jag välja bergvärmepump eller luft/vattenvärmepump? Svaret är att olika alternativ kan vara "rätt" för samma hus. I veckans blogginlägg går vi igenom vad som skiljer de olika systemen åt och hur du vet vad du ska välja.


En bergvärmepump är en markvärmepump som hämtar energi ur marken. Andra varianter på markvärmepump är jordvärmepump och sjövärmepump. För dessa pumpar behöver du inte någon utomhusenhet utan värmepumpen placeras inomhus.

När det gäller luft/vattenvärmepumpen sitter det en enhet på utsidan som hämtar energi ur uteluften. Själva pannan placeras invändigt, så här behöver du både en utomhusdel och en inomhusdel. Däremot slipper du borra eller gräva.

– Gemensamt för mark- och luft/vattenvärmepumpar är att energin är förnybar och att de kan sänka dina uppvärmningskostnader rejält. Den enda miljöpåverkan utgörs av elen som behövs för att driva kompressor, cirkulationspumpar med mera, säger CTC:s Peter Lydén.

Hur ska man veta vilket alternativ som passar just mig?

– Olika alternativ kan vara ”rätt” för samma hus, och det beror på faktorer som var du bor i landet, förutsättningarna på tomten, berggrunden med mera. Vilken värmelösning du har idag påverkar också. Om du har en dyr värmelösning kan till exempel bergvärme löna sig snabbt, även om du får gräva. Sedan kan den estetiska aspekten vara viktig, vill du ha en utedel eller inte?

Vilken hjälp kan jag få att välja?
– Vi på CTC har ett nätverk av installatörer och återförsäljare som sköter försäljningen. Sammanlagt har vi 300 partners i hela landet som gärna hjälper till med rådgivningen. Du kan få ett hembesök kostnadsfritt och får då en skräddarsydd rekommendation som utgår från ditt individuella behov. Då ser du tydligt vilka alternativ som finns, vad de kostar och vad som på sikt kan spara mest kronor.

Något tips när man ska ta ställning till offerten?
– Det är viktigt att inte bara tänka på installationskostnaden utan även blicka framåt och se på investeringen över tid, säger Peter.

Intresserad av en kostnadskalkyl?


Kontakta gärna en CTC-partner och boka in ett kostnadsfritt hembesök. Denne kan rekommendera vilken värmepump som lämpar sig just för ditt hus. Priset varierar beroende på modell och installation.

Med CTC:s snabbkalkyl kan du enkelt räkna ut ungefär hur mycket du kan tjäna.