Så mycket sparar du med värmepump

Så mycket sparar du med värmepump

2021-02-03

Bättre ekonomi är främsta skälet till att allt fler väljer värmepump. Dessutom är den klimatvänlig. 

Att värma upp huset och varmvattnet med en värmepump är väldigt populärt. Många som bygger nytt väljer att installera värmepump direkt. Ägare till äldre hus byter ut sin gamla vedpanna eller kompletterar med en värmepump.


Värmepumpstekniska lösningar levererar mer värme per capita i Sverige än i något annat land och ungefär hälften av alla svenska småhus har en värmepump installerad, enligt Energimyndigheten som länge stöttat forskning om värmepumpar.

Minst 300 000 har installerat bergvärme och ungefär lika många har luft/luftvärmepump. Men jord- och sjövärme är också vanligt. Enligt branschorganisationen Svenska Kyl & Värmepumpsföreningen, SKVP, är ekonomiska skäl tyngst vägande. Två andra skäl är bekvämlighet och miljöskäl. Framförallt de som har en vedpanna uppskattar att slippa hantera veden.

Lästips! Bergvärmeguide – fakta, tips och råd inför köpet

Energikalkyl unik för ditt hus


Det är omöjligt att säga hur mycket just du kommer spara på en värmepump. För att få de rätta siffrorna så behöver du kontakta din lokala CTC återförsäljare. Han eller hon gör ett hembesök och ser vilka förutsättningar som råder. Allt spelar in: Husets storlek och isolering och ditt behov av värme och vatten. Hur många ska duscha? Tänker du bygga till? Är det kanske en stor fabriksfastighet?

Marken, tomten, klimatet och avståndet till närmsta granne är också relevant. Baserat på alla uppgifter kan återförsäljaren, ibland med stöd av CTC, räkna ut precis det du behöver veta. Du behöver alltså inte själv välja pump. 

Bergvärme ger störst besparing


Men det är så klart bra att känna till vad som gäller generellt. Energimyndigheten har tagit fram siffror som utgår ifrån att du byter från vattenburen el eller oljepanna:

* Bergvärme och jord-och sjövärmepumpar ger den största besparingen: Cirka 70–75 procent, ibland upp till 85 procent. Här inkluderas både värme och varmvatten.

* Luft/vattenvärmepumpar ger i genomsnitt cirka 50 procent lägre kostnader för värme och varmvatten.

* Luft/luftvärmepumpar ger 30–50 procents besparing av uppvärmningskostnader, exklusive varmvatten.

Investering


Att installera värmepump kostar en del, men brukar betala sig inom några år. Dessutom ökar huset i värde. Om vi räknar på en villa med ett värmebehov på 20 000 kWh/år så ser investeringskostnaden ut ungefär så här:

Bergvärme: Mellan 100 000 och 200 000 kronor beroende på borrdjup.
Jordvärme eller sjövärme: Cirka 130 000 kronor.
Luft/vattenvärmepump: Cirka 120 000 kronor.
Frånluftsvärmepump: Cirka 80 000 kronor.
Luft/luftvärmepump: Cirka 30 000 kronor.


Räkna på det! Besparingskalkyl

Vill du veta vad som passar bäst för dig och ditt hus, bergvärme, jordvärme eller luft/vattenvärme? Kontakta din lokala CTC-återförsäljare.