Värmepump - så mycket sparar du

Värmepump - så mycket sparar du

Bättre ekonomi är främsta skälet till att allt fler väljer värmepump. Värmepumpen drar lite el, samtidigt som den ger mycket energi tillbaka. Här ser du ungefärliga priser och kan få hjälp att räkna ut din ungefärliga besparing. 

   

Ungefärliga priser på värmepump

Att det blivit så populärt att värma upp huset och varmvattnet med en värmepump är inte svårt att förstå. Många som bygger nytt väljer att installera värmepump direkt, medan ägare till äldre hus ofta byter ut sin värmekälla till värmepump, eller kompletterar med en. Gemensamt för alla är att man får en enkel och kostnadseffektiv värmelösning.

Att installera värmepumpen innebär en kostnad, men den brukar betala sig inom några år. Dessutom ökar huset i värde när man har en trygg värmelösning.

Om vi räknar på en villa med ett värmebehov på 20 000 kWh/år så ser investeringskostnaden ut ungefär så här:
  • Bergvärme: Cirka 130 000 – 200 000 kronor beroende på borrdjup.
  • Luft/vattenvärmepump: Cirka 150 000 kronor.
  • Jordvärme eller sjövärme: Cirka 130 000 – 180 000 kronor.

Ungefärlig besparing i procent

Hur mycket pengar du sparar på din värmepump kan vara svårt att räkna ut på egen hand. Men en jättebra början är att använda vårt kalkylverktyg för att få en ungefärlig bild. För en mer specifik energikalkyl kan du fylla i vårt formulär där du kan få en gratis individuell besparingskalkyl.

Din lokala CTC-återförsäljare hjälper dig naturligtvis också gärna och gör först ett hembesök för att se vilka förutsättningar som råder. Det är mycket som spelar in när det gäller hur mycket du kommer spara – exempelvis husets storlek och isolering, och ditt behov av värme och vatten. Hur många ska duscha? Tänker du bygga till? Är det kanske en större fastighet?
 
Marken, tomten, klimatet och avståndet till närmsta granne är också relevant om man ska borra.
 
Baserat på alla uppgifter kan återförsäljaren, ibland med stöd av CTC, räkna ut precis det du behöver veta. Du behöver alltså inte själv välja pump. 

För att få en bild av vilken typ av pump som ger störst besparing har Energimyndigheten tagit fram generella siffror, som utgår ifrån att du byter från vattenburen el eller oljepanna. Då ser besparingen ut såhär:

  • Att värma din bostad med bergvärme kan ge en besparing på upp till 85 procent, på både värme och varmvatten.
  • Luft/vattenvärmepumpar ger upp till 75 procent lägre kostnader för värme och varmvatten.
  • Du kan spara upp till 85 procent av energiförbrukningen för värme och varmvatten med en jordvärmepump.

Bidrag och avdrag när du installerar värmepump

Från och med den 3 juli 2023 kan du som bor i ett småhus som värms upp av el eller gas söka bidrag för energieffektivisering. Bidraget kan bland annat användas för att installera värmepump. Här kan du läsa mer.

Du som villaägare kan få maximalt 50 000 kronor/person och år i rotavdrag. Du får enbart rotavdrag på arbetskostnaden. 

En miljon hus med värmepump

Enligt Energimyndigheten har drygt en miljon småhus åtminstone en värmepump. 300 000 har installerat bergvärme och ungefär lika många har luft/luftvärmepump. Men jord- och sjövärme är också vanligt. Enligt branschorganisationen Svenska Kyl & Värmepumpsföreningen, SKVP, är ekonomiska skäl tyngst vägande. Två andra skäl är bekvämlighet och miljöskäl. Framförallt de som har en vedpanna uppskattar att slippa hantera veden.

Publicerat: 2023-05-20