Julbelysning – så mycket sparar du på LED

Julbelysning – så mycket sparar du på LED

2017-12-06

Det finns väl inget mysigare än att lysa upp hemmet, och kanske hela huset, med julbelysning. Med rätt sorts lampor går det dessutom att göra det utan dåligt samvete för vare sig plånbok eller klimat. 

Sverige är mörkt om vintern. Så det är ju inte alls konstigt att vi älskar att tända adventsljusstakar, julstjärnor och annan vinterbelysning vid juletider. 

Turligt nog är glödlampor på väg att fasas ut sedan förbudet för några år sedan. Det har inneburit en smärre revolution sett till energianvändningen. En LED-lampa är i snitt tio gånger så energieffektiv som en glödlampa. 

Men vad kostar det då? Det har vi försökt bena ut.
Enligt företaget Intab kostar en LED-ljusstake ungefär 2 kronor att hålla tänd en månad, medan glödlampeljusstaken kostar 20 kronor. Svensk Energi menar att LED-ljusstaken är ännu billigare i drift – ungefär 1 krona i kostnad för en månad. 

Så, sett till ett enskilt hushåll ger omställningen inte speciellt mycket i rena pengar. 120 kronor per år blir besparingen om julbelysningen går från glödlampor till LED, enligt en uträkning som Aftonbladet gjort

Men sett till hela landet rör det sig om en rejäl besparing av både pengar och energi. Energimyndigheten har räknat ut att Sveriges en miljon hushåll sparar ungefär 118 miljoner kilowattimmar genom övergången. Det motsvarar ungefär hushållselen i 20 000 småhus. I pengar handlar det om ungefär 120 miljoner kronor vid ett elpris på 1 kr/kWh. 

Talande filmexempel 
USA är kanske det land man förknippar allra mest med julbelysning. Som lite kuriosa kan vi berätta att den amerikanska sajten komando.com räknat ut vad LED-revolutionen inneburit genom att använda en klassisk film som exempel: Ett päron till farsa firar jul. 

I filmen från 1989 har karaktären Clark Griswold, spelad av Chevy Chase, sammanlagt 25 000 jullampor på fasaden av huset. Med amerikanska elpriser skulle hans kostnader gått från 30 000 kronor till 400 kronor per månad. En hundradel av kostnaden, enligt sajten. 

Julbelysning utomhus 
Framförallt är julbelysning utomhus väl lämpad för LED-lampor. Inomhus kan glödlampornas stora energiförbrukning delvis komma till nytta genom att de ger ifrån sig värmeenergi som bidrar till hushållets uppvärmning. 

Fakta om Energimyndighetens uträkning: 
En miljon hushåll i Sverige kan från första advent till tjugondag Knut tillsammans spara 118 miljoner kilowattimmar på att välja effektiva LED-lampor, istället för glödlampor i sin advents- och julbelysning. Exemplet baserar sig på att det finns tre elljusstakar, två adventsstjärnor, två ljusslingor och en julgransbelysning per hushåll. Belysningen är tänd dygnet runt i 44 dagar, men en av ljusslingorna och julgransbelysningen tänds först på julaftonen, vilket blir 21 dagar. 

På CTC försöker vi tänka hållbarhet i allt vi gör och jobbar ständigt för att utveckla så miljöeffektiva produkter som möjligt. Här kan du läsa mer om hur vi tänker kring miljö och kvalitet.