I huvudet på produktutvecklarna hos CTC, del 2: Så förändras designen på värmepumparna

I huvudet på produktutvecklarna hos CTC, del 2: Så förändras designen på värmepumparna

2018-10-08

Dags för del 2 i CTC:s artikelserie om morgondagens värmepumpar, denna gång med fokus på design och klimat. Hur kommer framtidens värmepumpar att se ut, och hur klimatvänliga har de egentligen potential att bli?

Med nya enklare sätt att både välja rätt värmepump, och att installera den, ser CTC:s utvecklare inget som kommer att dämpa det stora suget efter värmepumpar som energikälla. Enligt statistik från Energimyndigheten har antalet småhus med värmepump ökat med över 50 procent sedan år 2009. I dag har åtminstone en miljon småhus en värmepump.

Ny grafitgrå design
Under hösten lanseras CTC:s nya serie värmepumpar EcoAir 600M, med lägre ljudnivåer, mer interaktiv teknik och bättre prestanda. Dessutom har de en ny design, berättar Joachim Carlsson, som är utvecklingschef på CTC. 

– De nya värmepumparna har en mörkare grafitgrå färg och flera designdetaljer har setts över vilket gör att de smälter in bättre i miljön runt många fastigheter. 

Enligt Joachim är en genomtänkt design på värmepumparna något som värdesätts allt mer. Många kunder lägger i dag stor vikt vid de utrymmen i fastigheten där värmepumpar placeras, vilket gör att designen blir allt mer prioriterat.

– Att investera i ett nytt värmesystem är oftast en stor kostnad för många kunder och därmed är det viktigt att helheten känns rätt. De flesta konsumenter letar efter en luftvärmepump som kombinerar det bästa när det gäller besparing, miljö och design, säger han och fortsätter:

– Framtidens värmepumpar kommer troligen att bli ännu mer diskreta ur ett designperspektiv. De ska finnas där och göra sitt jobb, men inte märkas.

Varje pump testas
På plats i Ljungby i Småland sker all tillverkning och utveckling av CTC:s värmepumpar. Varje leverantör som levererar komponenter till tillverkningen följs upp kontinuerligt för att säkerställa att kvalitén upprätthålls. I produktionen kontrolleras alla produkter i flera delsteg innan det är dags för slutkontroll där funktion och prestanda testas.

– Varje produkt står därmed under fullständig kvalitetskontroll, från ritbordet till att den sista detaljen monteras, säger Joachim Carlsson.

En annan viktig aspekt för köpare av värmepumpar är att vara miljövänlig. Ett ökande intresse för klimatneutrala uppvärmningskällor är en orsak till att värmepumpar blivit allt mer populärt under det senaste decenniet.

Lever upp till hårda miljökrav
Att värmepumparna tillverkas i Sverige innebär att företaget följer hårda svenska miljökrav. Därmed gynnar den som investerar i en värmepump från CTC klimatet två gånger om. Först för att den väljer ett klimatvänligt uppvärmningsalternativ – samtidigt som den stöder inhemsk tillverkning som har höga miljökrav.

– Med en svensktillverkad värmepump slipper du också en hel del transporter, som ju är en av de största utmaningarna i Sverige och internationellt, säger Björn Alm som är produktchef på CTC.

Ökat intresse för solceller
På senare år har speciellt intresset för solceller skjutit i höjden, något som CTC:s produktutvecklare ser positivt på. Värmepumpar och solceller går nämligen utmärkt att integrera med varandra.

– Samtliga produkter i vårt sortiment är utrustade med något som vi kallar EnergyFlex. Detta innebär att de är förberedda för att kombineras med andra värmekällor som solel, pellets, ved och kaminer. På så sätt ser vi att värmepumparna kommer vara en viktig pusselbit i den energiomställning som håller på och ta fart, avslutar Björn. 

Fakta – Använd olika värmekällor tillsammans

Genom CTC:s funktion EnergyFlex går det att kombinera olika värmekällor som exempelvis solvärme, extra tankar, vattenmantlad kamin samt ved-, el-, pellets- och gaspannor. Allt styrs från ett ställe via en pekskärm i färg. EnergyFlex övervakar alla funktioner i värmepumpen, medger individuella inställningar och känner automatiskt av påkopplade system.