Film: CTC ser till att padelspelare slipper kalldusch

Film: CTC ser till att padelspelare slipper kalldusch

2021-06-17

Borås har fått en ny jättehall med 11 padelbanor. Värme och varmvatten kommer från CTC:s luft/vattenvärmepumpar. Hållbart tänk av fastighetsägaren Cernera gör dessutom att värmen i spillvattnet tas tillvara på.


Intresset för padel har vuxit explosionsartat och överallt i landet byggs det nya hallar. I Borås har rikstäckande PDL Center flyttat in i Brämhults Juice tidigare lokaler i nordöstra delen av stan.

Den 10 000 kvadratmeter stora fastigheten ägs av Cernera som bygger, förädlar och förvaltar kommersiella fastigheter samt bostäder i Västsverige.

Hållbarhet prioriteras

När det gäller fastigheten i Brämhult har Cernera satsat på att få till en klimatsmart och kostnadseffektiv värmelösning.

– Jag är stolt över vårt hållbarhetsarbete på Cernera, vi ligger i framkant, säger bolagets hållbarhetschef Ann-Helen Segota.

Cernera valde att satsa på luft/vattenvärmepumpar från CTC med sju tankar för det stora varmvattenbehovet. Utmaningen har varit att ha tillräckligt med varmvatten för att många spelare samtidigt ska kunna ta en skön dusch efter avslutat pass på banan.

Med lösningen som nu är på plats kan upp till 40 personer i timmen duscha varmt.

Ovanlig lösning

Luft/vattenvärmepumparna står på taket till den stora fastigheten och sedan de installerades för ett drygt halvår sedan har spelarna i lokalen haft ett behagligt inomhusklimat med jämn temperatur.

För att göra värmesystemet så resurseffektivt som möjligt har CTC:s återförsäljare installerat en avloppsvärmeväxlare så att värmen i duschvattnet tas tillvara. När vattnet rinner bort så värmer det upp inkommande tappvatten, som ska till duscharna.

– Det är en ovanlig lösning som vi är glada för. Vi räknar med att det ger en besparing på upp till 25 % på tappvattnet, säger Ann-Helen Segota.

Fakta:
Padelhallen i Borås drivs av PDL Center som har hallar i hela Sverige. Hallen har 11 banor, 2 stora omklädningsrum, toaletter, en shop, reception samt några kontorsutrymmen.

Fastigheten ägs av Cernera som är ett av Västsveriges största privatägda fastighetsbolag. Bolaget har sitt säte i Borås.

I hallen har 5 stycken luft/vattenvärmepumpar – CTC EcoAir 622M – installerats. 2 stycken 750-liters ackumulatortankar från CTC ingår i systemet. Dessa kompletteras av 5 stycken FerroModuler för det extra stora varmvattenbehovet.

CTC:s återförsäljare har även installerat en avloppsvärmeväxlare så att värmen i duschvattnet kan tas tillvara. Det ger upp till 25 % billigare tappvatten.

Med varmvattenlösningen från CTC kan upp till 40 personer i timmen duscha varmt.