Film: Carlfors Bruk tar vara på energin i kylvattnet med hjälp av värmepumpar från CTC

Film: Carlfors Bruk tar vara på energin i kylvattnet med hjälp av värmepumpar från CTC

2019-09-26

Tack vare sina tre värmepumpar kan anrika Carlfors Bruk i Huskvarna utnyttja sitt uppvärmda processvatten. Nu är det behagligare temperatur i fabrikslokalerna och de anställda är nöjda.
– Det känns väldigt bra att ta tillvara på kylvattnet. Vi har det ändå ”gratis”, säger tekniske chefen Svante Björklund. 

Carlfors Bruk i småländska Huskvarna tillverkar aluminiumpulver och aluminiumpastor. 98 procent går på export. Nyligen installerade bruket tre stycken värmepumpar från CTC. Detta för att ta tillvara på kylvattnet som används i tillverkningsprocessen, som annars kyls bort i kyltorn. 

– De nya pumparna fungerar väldigt bra. De klarar av att hålla en behaglig temperatur i vår nya fabrikslänga, säger Svante Björklund.

Uppvärma fabrikslokaler 

Bruket har funnits sedan 1898 och de tre värmepumparna från CTC används till att värma upp en ny fabrikslokal intill huvudbyggnaden. De anställda är nöjda med att den nya lokalen alltid håller en lägstatemperatur på 15 grader. 

–De gamla lokalerna, som ligger en kilometer bort, var inte uppvärmda alls, säger Svante Björklund. 

Carlfors Bruk har en långsamt men säkert stigande tillväxt och är mycket nöjda med värmepumpssatsningen. 

– Nu tittar vi på hur vi ska kunna fortsätta arbetet med att ta tillvara på allt vårt processvatten, säger han. 

Fakta:

Carlfors Bruk tillverkar aluminiumpulver och aluminiumpastor. Omkring 98 procent går på export. Bruket har funnits sedan år 1898 och är lokaliserat i Huskvarna. 

I samband med att en ny fabrikslokal byggdes installerades tre värmepumpar från CTC. Det är tre stycken CTC EcoPart i435 Pro som samkörs. CTC EcoPart är till för uppvärmning av större fastigheter, till exempel flerbostadshus och industrifastigheter.