Film: Bergvärme fixar både värme och kyla i villan

Film: Bergvärme fixar både värme och kyla i villan

2020-06-18

Panoramafönstret ger Annelie och Joakim världens bästa utsikt – men en solig dag kan det bli som en bastu inomhus. Med hjälp av bergvärmepump från CTC och kompletterande frikyla blir temperaturen perfekt reglerad, både när det är varmt och kallt. 

De bor i en lantlig idyll i Bosgård, strax norr om Huskvarna. Deras villa är placerad på en kulle intill Vättern och utsikten består av böljande fält, bland annat med en stor äppelodling.

– Det är rogivande. Tyst, lugnt och med fantastisk utsikt, säger de.

Pussel med värmen

De jobbar på samma IT-bolag och har knappt 20 minuter till kontoret i Jönköping. Men i coronatider är det mycket hemmajobb som gäller.

De är nyinflyttade i suterränghuset. De tidigare ägarna hade en blandad kompott av energikällor: En mindre värmepump för bostaden, elvärme till det stora garageutrymmet och dessutom en vedpanna för kyliga vinterdagar.

Joakim och Annelie har satsat på en energikälla – en kraftfull värmepump från CTC. Nu slipper de pusslandet och de höga elräkningarna på grund av elvärmen.

Frikyla till bergvärmen

Deras nya bergvärmepump från CTC, en CTC GSi 12, har dessutom kompletterande frikyla.

– En solig dag kan det bli nästan 30 grader varmt i vardagsrummet, även på vintern. Det är bättre att ha frikyla i huset än att låta dörren stå öppen för vädring, säger Joakim.

– Jag har dessutom pollenallergi så på sommaren är det är skönt att inte alltid ha öppet ut. Fläkten för kylan är tystgående, säger Annelie.

Pålitligt värmesystem

Med den nya värmepumpen har de fått ett robust och pålitligt värmesystem. Den vattenburna golvvärmen gör det behagligt varmt och allting sköts per automatik.

– Sedan värmepumpen justerades in har vi i princip inte behövt röra den. Vi får kyla när det är för varmt och värme när det är för kallt, ganska enkelt, säger Joakim.

Berg-, sjö- och jordvärme är förnyelsebara energikällor. Att bergvärme utnyttjar befintlig värme i berggrunden tilltalar Joakim.

– Det är en väldigt effektiv och bra energikälla, säger han.

– Det kompenserar för mitt vrålåk som står i garaget, säger Annelie om sin bil och ler.

Fakta: 

Joakim Wahlqvist och Annelie Damberg bor tillsammans i Bosgård utanför Huskvarna. Deras hus är av sutterrängtyp, ett plan på 145 kvadratmeter med garage under. Mot söder har de en 60 kvadratmeter stor uteplats som ofta badar i sol.

De satsade på bergvärmepumpen CTC GSi 12 som står för energin i den vattenburna golvvärmen och som kompletterats med frikyla så att de får ned temperaturen i det tidigare mycket varma vardagsrummet som har stora fönster mot solen.