Film: Anders bytte vedpannan mot värmepump

Film: Anders bytte vedpannan mot värmepump

2020-10-12

Pannan i källaren var en trogen vän. Men till slut övergav Anders vedeldandet och satsade på en modern bergvärmepump.
– Jag kan sakna skogen, men inte eldandet. Det är gott att slippa, säger han. 

Lastbilschauffören Anders Jonsson i Forserum i Småland tycker om att vara ute i skog och mark. Att samla ihop ved innebar frisk luft och att han fick röra på sig.

Men det tog mycket tid och var ingen kul miljö nere i källaren i villan på grund av pannan och allt eldande. Dessutom krävde eldandet planering så att värmen fanns där när han behövde den, till exempel var det ofta kallt när de varit iväg lite längre.

”Behöver inte tänka”
Så efter drygt två decenniers trogen tjänst åkte vedpannan ut. In med en bergvärmempump från CTC istället.

– Den fungerar jättebra. Den är billig i drift och klimatet inomhus är bättre. Det är renare och snyggare. Det är bekymmerslöst, säger han.

– Jag behöver inte tänka på uppvärmningen, det finns alltid varmvatten när jag kommer hem.

Låg månadskostnad
Även ifall många smålänningar har lätt att få tag på billig ved – Anders fick sin ved gratis – så är vedpannan på väg ut. Det har Anders Jonson märkt i villakvarteret där han bor.

– När vi flyttade in i början av 90-talet så hade nästan alla vedpanna. Nu är det nog bara två kvar.

Anders kör värmepumpen på sitt grundprogram vilket fungerar bra då den inverterstyrda kompressorn automatiskt anpassar sig till husets effektbehov.

– Månadskostnaden är låg, säger Anders.


Fakta: 
Anders Jonsson, 60, bor i Forserum utanför Jönköping tillsammans med sin fru. Villan har länge värmts av en kombipanna där ved varit huvudsaklig energikälla. Anders har lagt ned åtskilliga timmar varje månad på att samla ihop virke i skogen, hugga, torka och elda.

I dag har han en bergvärmepump från CTC, en GSi 12, som fungerar utan någon arbetsinsats från Anders. Dessutom sänker han energikostnaden och får ett fräschare inomhusklimat utan smuts, sot eller insikter som kommer in med veden.