CTC värmer Lidingö Förrådscenter

CTC värmer Lidingö Förrådscenter

2017-02-16

Affe och Lemmy är välkända profiler på Lidingö. De driver VVS-firman CreaNord sedan många år tillbaka. Första CTC-produkten installerade de redan 1973. Bara ett stenkast från firman ligger Lidingö Förrådscenter: 285 förrådsutrymmen att hyra i storlekar från 1 till 30 kvadratmeter.


Han som har hand om det heter Magnus Hådell.

– Self storage växer kraftigt i Sverige. Privatpersoner och företag hyr allt mer. Det är flexibelt och enkelt. Vi startade för tre år sedan och fick snabbt fullt. Nu bygger vi till på granntomten och får ytterligare 1 500 kvadratmeter.

Rätt temperatur och ingen fukt A och O.

Det finns mycket av värde i de 285 förrådsutrymmena. Rätt temperatur och frånvaro av fukt är mycket viktigt.
– Vi håller 12–13 °C med hjälp av vattenburna varmluftfläktar runtom i byggnaden. Här finns mycket av värde – pålitlig värme och fuktsäkert är därför starka krav på vårt värmesystem. Dessutom är värmenotan en stor del av våra driftkostnader, därför var ekonomin en viktig del i vårt val, säger Magnus.

Första åtgärden: ut med oljepannan.

När Lidingö Förrådscenter tog över fastigheten för tre år sedan, var första åtgärden att kasta ut den gamla oljepannan på 130 kW tillsammans med elpannorna.
– Vi installerade tre CTC EcoPart 12 kW bergvärmepumpar tillsammans med en vanlig bufferttank på 500 liter. I bakgrunden finns en CTC El 36 kW som styrs via en bivalent shuntventil. Eftersom behovet av varmvatten är så lågt, installerade vi en vanlig CTC Safir varmvattenberedare, säger Alf Fjellström.
Tre borrhål på vardera 200 meter ger säker tillgång till bergvärme.

Ny fastighet, ny CTC-utrustning.

När bilskroten på tomten bredvid plockade ned skylten, så såg Lidingö Förrådscenter sin chans att kunna expandera verksamheten.
– Vi köpte tomten och bygger nu nytt. Det ska bli en renodlad förrådsverksamhet på totalt 1 500 kvadratmeter i tre plan. Eftersom vi är så nöjda med vår befintliga CTC-anläggning, finns det ingen anledning att byta, säger Magnus Hådell.
I det nya pannrummet står nu två CTC EcoPart 12 tillsammans med CTC EcoZenith I 550 färdiga att kopplas in. Och två nya borrhål på vardera 220 meter är färdiga att ge värme.