CTC tar sjövärme till hjälp för hyresfastigheter

CTC tar sjövärme till hjälp för hyresfastigheter

2017-02-16

Hällvadsholm är en liten ort i Bohuslän. Så liten att man blir förvånad över att hitta ett område med hyreslägenheter. Högt belägna tvåvåningshus i trä med egna trädgårdsplättar gör det här till en idyll.

Närheten till sjön Kolstorpevattnet ger en annan fördel: tillgång till gratis energi.

Tre hus med totalt 36 lägenheter.

Det här området består av tre tvåvåningshus med totalt 36 lägenheter. Ägare är Vässjebostäder.
– Området är från 1990. För ett och halv år sedan beslutade vi oss för att byta ut värmesystemet med värmepumpar från Thermia som föll för ålderstrecket, säger fastighetsägaren Rune Falck.

3 000 meter rör på botten av sjön.

I ett gemensamt pannrum finns tre CTC EcoPart värmepumpar, två CTC EcoLogic styrenheter och två bufferttankar CTC EcoZenith 510. Den ena styrenheten styr den ena värmepumpen som tar hand om återvunnen luft från lägenheterna.
– Sjön är perfekt för sjövärme. Där ligger runt 3000 meter slang på varierande djup från 3 till 12 meter. Temperaturen går aldrig under +4 grader under vintern, säger Jörgen Hagberg från Hagbergs VVS som installerat.

Trygg och säker drift.

Efter ett och halvt års drift är erfarenheterna enbart positiva.
– Ärligt talat är det inte ofta man behöver gå in här i pannrummet. Jag kan inte påminna mig ett enda larm sedan installationen. Däremot har pumpen för sjövattnet krånglat för att den varit underdimensionerad. Den är bytt och nu fungerar allt perfekt, säger Rune Falck.