CTC lyfter driftkalkylen i Bohuslän

CTC lyfter driftkalkylen i Bohuslän

2017-02-16

Åkt E6:an i Bohuslän någon gång? Då har du säkert sett Bohus Expo på höger sida i Munkedal. En pampig 80-talsbyggnad för kontor och utställning som nu lever upp igen med en ny, innovativ hyresgäst. Och ett nytt värmesystem från CTC.

1 200 kvadratmeter med höga takhöjder, stora fönsterytor och direktverkande el gjorde att byggnaden slukade energi. Det var därför inget svårt beslut att investera i värmepumpar från CTC.
– Skillnaden är stor. Tidigare hade vi runt 180 000 kWh per år. Efter första året med det nya systemet har vi runt 35 000 kWh. Det påverkar självklart driftkalkyler och hyror, säger fastighetsägaren Bertil Falck.

Luft/vatten + CTC EcoZenith.

Värmelösningen består av två CTC EcoAir 125 värmepumpar för luft/vatten tillsammans med CTC EcoZenith 530 C tillsammans med CTC EcoLogic som styrning. Värmen distribueras via radiatorer i fastigheten. Varmevattenförbrukningen är måttlig: toaletter och en dusch.
Installatör är Hagbergs VVS i Dingle.
– Lokalernas utformning gör det till en utmaning att dimensionera exakt rätt effekt på värmepumparna. Fördelen med det här systemet är att det enkelt kan kombineras med ytterligare en värmepump i lämplig storlek när byggnaden är i full drift, säger Jörgen Hagberg, tredje generationen installatör.
Jörgen och hans anställda har specialiserat sig på CTC:s värmepumpar.
– Jag sätter enbart CTC för allt utom frånluftsvärmepumpar. CTC:s värmepumpar är enkla att installera och driftsätta. Men framförallt är det få återbesök för larm och fel, säger Jörgen.

Expansivt teknikföretag som hyresgäst.

Den nya hyresgästen är Scanlaser Machine Control – ett teknikföretag med rötter i Bohuslän.
– Det känns extra roligt med ett så spännande, expansivt företag här i Bohuslän. Speciellt för mig som är uppvuxen inte långt härifrån, säger Bertil Falck.
Bertil Falck fick för övrigt Konungens medalj av 12:e storleken 2012 för betydelsefulla insatser. Bertil grundade 1985 Bokmässan i Göteborg.