CTC kapar värmekostnader för verkstadslokaler med värmepumpar och frikyla

CTC kapar värmekostnader för verkstadslokaler med värmepumpar och frikyla

2017-02-16

Välkommen till Valdemarsvik. Här finns bland annat Gryts- och Tjusts berömda skärgårdar. Här finns också Allvärmeteknik, en av CTC´s större partner. Med Östergötlands största energi- och badrumsbutik är de svåra att missa när du kommer med bil och närmar dig Valdemarsvik.


Varje år installerar Allvärmeteknik runt 200 värmepumpar från CTC. En av Allvärmetekniks företagskunder är Bilam.

1 200 meter borrhåll för 1 200 kvadratmeter.

Bilam i Valdemarsvik är en fullserviceanläggning för bilar. Den omfattar verkstad, butik, reservdelar, tvättanläggning, bensinstation, bil- och släpvagnsuthyrning med 11 anställda.
– För ett och ett halvt år sedan investerade vi stort i vår nya anläggning. En toppmodern verkstad på nästan 500 kvadratmeter tillsammans med kontor, butik och omklädningsrum. Totalt 1 200 kvadratmeter, säger Peter Törnborg som är verkstadschef.

En viktig del av investeringskalkylen.

Lösningen för värme och varmvatten var en viktig del av investeringskalkylen. Stora ytor, höga takhöjder, portar och blandningen av kontor, verkstad och omklädningsrum med stort varmvattenbehov korta perioder, krävde en genomtänkt lösning.
– Grunden i hela anläggningen är bergvärme. Fjärrvärme finns visserligen, men valdes snabbt bort. När vi projekterade hade CTC EcoZenith nyligen lanserats. Det gav en perfekt allt-i-ett-lösning för styrning och varmvatten, säger Jonny Carlsson som är servicechef på Allvärmeteknik.

Bergvärme och frikyla.

Frikyla med hjälp av fyra fläktkonvektorer är en tekniklösning som har fungerat utmärkt.
– Just frikyla är ett smart sätt att ta tillvara på den gratisenergi som finns i bergvärmen, En stor fördel med frikyla kopplad till en bergvärmepump är att borrhålet återladdas med energi. När värmepumpen ska tillverka tappvarmvatten kommer inkommande brinetemp att vara några grader varmare än den annars skulle ha var, säger Jonny Carlsson.
Som riktmärke kan man säga att ett borrhål som ger 5 kW i värmeeffekt kan belastas med cirka 3,3 kW kyla. Varje grad varmare brine ger värmepumpen cirka 3 % bättre verkningsgrad.

Elddopet: värsta vintern på mannaminne.

Anläggningen fick bekänna färg 2010/2011 under den kallaste vintern vi haft i Sverige på mannaminne.
– Vi blev överraskade av hur lite spets som varit inkopplad sedan start. Totalt drygt 7 000 kWh under ett och halvt år. Det känns som ett bra betyg på att anläggningen verkligen presterar på topp, säger Jonny Carlsson.
Återbesöken för Allvärmeteknik har varit få. Värmeanläggningen har fungerat som en klocka.
– Totalt har vi haft två fellarm sedan start, båda har varit elavbrott. Annars har anläggningen gått som en klocka med jämn och rätt temperatur. Varmvattenkapaciteten med CTC EcoZenith har verkligen infriat förväntningarna. När vi till exempel hade bastukväll med 12 personer som duschade hade vi inga problem med varmvatten, avslutar Peter Törnborg.