Åkeriet fick lägre driftskostnader med värmepumpar från CTC

Åkeriet fick lägre driftskostnader med värmepumpar från CTC

2019-08-16

AHL Johanssons Åkeri har nyligen installerat fyra luft/vattenvärmepumpar och räknar med att kunna tjäna in kostnaden på sex–sju år. “Det känns väldigt bra”, säger Timmy Palm, som är platschef.

Värmepumparna från CTC har bara varit installerade ett halvår. Men redan har de anställda på åkeriet märkt av de positiva effekterna.

– Det är väldigt jämn värme i våra lokaler, säger Timmy Palm.

Tidigare har det varierat mycket. Antingen har det varit supervarmt eller jättekallt, som Timmy beskriver det. Men med fyra nya luft/vattenvärmepumpar har det blivit stor skillnad.

Värmepumparna installerades vid årsskiftet och i slutet av vintern kom en kall period som testade dem.

– Förbrukningen ser bra ut. Vi räknar med att tjäna in installationskostnaden på sex till sju år, säger han.

1 500 kvm lokaler

AHL Johanssons åkeri har sitt huvudkontor i Skånes Fagerhult. Åkeriet har funnits sedan 60-talet och har i dag 70 anställda. De kör alla typer av varor mellan södra och norra Sverige.

I Skånes Fagerhult har åkeriet lokaler på sammanlagt 1 500 kvadratmeter fördelat på lastbils-, tvätt- och däckhall. Utöver det verkstad och 170 kvadratmeter kontorslokaler. I kontorsdelen finns även personalutrymmen med dusch. Kontorsdelen värmdes tidigare med direktverkande el medan övriga utrymmen värmdes av en gammal värmepump som sjöng på sista versen.

– Det känns väldigt bra att vi skaffat nya värmepumpar. Installationen gick smidigt och vi var snabbt igång när vi väl tagit beslutet. Att vi skaffat nya värmepumpar är en del i en större satsning vi gör där vi ska bli mer energimedvetna och sänka vår förbrukning, säger Timmy Palm.

“Inte ett enda larm”

Åkeriet undersökte flera olika alternativ för att hitta det som var mest priseffektivt. Att skaffa bergvärme var ett förslag men eftersom det var en bit ner till berggrunden föll valet till slut på luft/vattenvärmepumpar från CTC. De skaffade fyra stycken av modellen EcoAir 622M.

– Det brukar alltid vara något i början, men jag har inte fått ett enda larm under första halvåret, säger Johan Sagebrant från VVS-firman STV i Växjö AB, som installerade anläggningen.

– Vi är väldigt nöjda med installationen. Det är genomtänkt, rakt och snyggt, säger Timmy Palm.

Fakta

AHL Johanssons åkeri, med 70 anställda, har lastbilshall, verkstad och kontorsutrymmen i Skånes Fagerhult.

Utrymmena, och vattnet, värms av fyra luft/vattenvärmepumpar från CTC. Modellen är EcoAir 622M.

Värmepumparna styrs av CTC:s system EcoLogic Pro och har två ackumulatortankar på 500 liter. En för värme och en för varmvatten. Det finns även en elpanna som reservdrift.

Anläggningen är uppkopplad mot CTC Connect och installatören får alla larm digitalt.