10 enkla och smarta energispartips i vardagen

10 enkla och smarta energispartips i vardagen

2017-12-08

Det behöver inte innebära en stor förändring i din vardag att dra ner på elkostnaderna och spara på miljön. Här kommer 10 enkla energispartips som kan göra stor skillnad.

1. Diska hellre med diskmaskin än för hand

Tvärtom vad många tror drar det mindre energi att diska med diskmaskin jämfört med att diska för hand. Det går åt mycket varmvatten vid handdisk! Om du måste handdiska, använd balja för sköljning så minimeras spillet. 

2. Dra ur alla laddare när de inte används 
Förutom att det drar en hel del energi att låta laddaren sitta kvar i eluttaget kan det också orsaka bränder. Ta för vana att dra ur sladden när det är färdigladdat. 

3. Tvätta i lägre temperatur och med full maskin
Tvätta i 40 grader istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen, enligt en beräkning av Energimyndigheten. 

4. Koka upp vatten i vattenkokare 
Världens enklaste tips. Förutom att det sparar energi att koka upp vatten i vattenkokare går det ju snabbt.  

5. Skippa standby-läget på elprylarna 
Det sägs att 10–20 procent av all hemelektronik som förbrukas i Sverige står i stand-by helt i onödan. Stäng av dina hushållsmaskiner på riktigt och spara både pengar och energi. 

6. Duscha på 5 minuter 
Detta är ett annat superenkelt tips som minskar elförbrukningen massor. Snålspolande duschmunstycke sparar också på varmvattnet. 

7. Locket på när du lagar mat 
Ha alltid lock på grytorna när du kokar upp vatten så kokar vattnet upp snabbare. 

8. Sänk temperaturen inomhus 1 grad och ta på dig en extra tröja 
Visste du att en ynka grad lägre inomhustemperatur minskar energianvändningen med fem procent? Det är ju inte mycket att tveka på! 

9. Spara på vattnet vid disk och tandborstning 
Om du låter vattnet stå och rinna under tiden du diskar eller borstar tänderna slösar du med en massa vatten i onödan. Det är ju dumt! 

10. Släck lyset efter dig när du lämnar rummet
Alla vet ju att tända lampor stjäl energi men trots det glömmer vi ofta att släcka. Släck lamporna även när du till exempel lämnar kontoret för att gå på lunch och spara många hundralappar varje år. 

På CTC försöker vi ha ett energitänk i allt vi gör och jobbar ständigt för att utveckla så miljöeffektiva produkter som möjligt. Här kan du läsa mer om hur vi tänker kring miljö och kvalitet.