Byta bergvärmepump – måste man borra?

Byta bergvärmepump – måste man borra?

Funderar du på att byta bergvärmepump? Det är en klok investering. Sänk elkostnaden, få mer varmvatten och en nästan knäpptyst värmepump. Oftast behöver du inte borra.

CTC får många frågor från husägare som vill veta mer om hur det går till att byta till en ny bergvärmepump. Torbjörn Persson är utbildare på CTC:

– Enormt många hushåll har 15 till 20 år gamla värmepumpar. Den utbytesmarknaden kommer att växa och det gäller både bergvärmepumpar och luft/vattenvärmepumpar. Elen har också stigit snabbt i pris vilket ökar intresset än mer.

Enkelt att byta pump

Jämfört med att installera en bergvärmepump första gången så går det snabbt att göra ett byte. Det stora jobbet med att borra och gräva är redan gjort.

– Det som sker är ”lite förenklat” att installatören kapar rören, drar ut den gamla pumpen, skjuter in den nya värmepumpen och kopplar in den, säger Torbjörn Persson.

 

Här är fördelarna med en ny värmepump:

  • Sänk elkostnaderna med mellan 20 och 30 procent.
  • Få mer varmvatten.
  • Få en rejält tystare värmepump.
  • Du slipper oftast borra eller gräva (det beror på om hushållets energibehov förändrats, läs mer nedan).
  • Få en smartare styrning som höjer komfort och besparing (med möjlighet att övervaka på distans).
Enkelt att byta pump

Måste jag borra ett hål till?

Många undrar också om de måste borra djupare när de byter pump, eller borra ännu ett hål. Svaret är att det beror på. Det är bara om hushållet behöver mer energi än borrhålet faktiskt tillåter som man behöver borra mer.

Vi rekommenderar att man först byter till en modern pump, utvärderar hur mycket el som går åt och borrar året efter om det behövs. Annars kör man på med det man har och kommer ändå att sänka elförbrukningen, få mer varmvatten och en tystare pump.

Torbjörn Persson

Bakgrundsfakta

De energihål som borrades för 20 år sedan var grundare än idag eftersom pumparna ofta var på lägre effekt. Det betyder att nya effektiva bergvärmepumpar är mer heltäckande dimensionerade och tar därmed ut mer energi från berggrund och grundvatten än vad solen hinner återföra under sommarhalvåret.

– Men moderna bergvärmepumpar är för det mesta varvtalsstyrda och kan anpassa sin effekt så att temperaturen runt omkring hålls relativt konstant, säger Torbjörn Persson.

Bra utbytespumpar

CTC:s värmepumpar i CTC GSi 600-serien är perfekta utbytespumpar för bergvärme, jordvärme och sjövärme.

De finns i tre olika storlekar:

  • CTC GSi 608 passar nybyggda välisolerade småhus.
  • CTC GSi 612 passar normalvillan på 150–200 kvadratmeter.
  • CTC  GSi 616 passar stora hus på mer än 200 kvadratmeter.

Vad kostar det att byta bergvärmepump?

Arbetskostnaden för att byta bergvärmepumpen är omkring 10.000 kronor med rotavdrag, om du inte behöver borra. Sedan tillkommer kostnaden för själva bergvärmepumpen, drygt 120.000 kronor.

Kan jag byta kompressor i en värmepump?

Det går att byta kompressor i en värmepump, men vid kompressorbyte byts även andra vitala kylkomponenter, vilket gör att kostnaden blir hög. Tänk även på att vid byte av kompressor är övriga värmepumpen inte ny, vilket kan innebära risk för annat haveri och lägre verkningsgrad. Dessutom ingår idag längre garantier och försäkringar i nya värmepumpars pris.

Kan jag byta bergvärmepump själv?

Ja, men risken är stor att inga försäkringar eller garantier gäller. Vi rekommenderar att anlita en certifierad CTC-partner för att byta värmepump. Arbetskostnaden är inte hög i sammanhanget, särskilt inte om man slår ut det över värmepumpens livslängd.

Hos din lokala CTC-återförsäljare kan du boka gratis hembesök.

Publicerat: 2023-01-02