Företaget sänkte energiförbrukningen till en femtedel

Företaget sänkte energiförbrukningen till en femtedel

För några år sedan slukade fastigheten Bohus Expo energi.
– Runt 180 000 kWh per år. Efter första året med värmepump var vi nere på 35 000 kWh, säger fastighetsägaren Bertil Falck.

Bohus Expo ligger längs E6 i Bohuslän. 1 200 kvadratmeter med höga takhöjder, stora fönsterytor och direktverkande el gjorde att byggnaden slukade energi. Det var därför inget svårt beslut att investera i värmepumpar. 

Värmelösningen består av två CTC EcoAir värmepumpar för luft/vatten tillsammans med CTC EcoZenith 530 C tillsammans med CTC EcoLogic som styrning. Värmen distribueras via radiatorer i fastigheten. Varmevattenförbrukningen är måttlig: toaletter och en dusch.

Specialiserat sig på CTC

Installatör är CTC:s partner Hagbergs VVS i Dingle.
– Lokalernas utformning gör det till en utmaning att dimensionera exakt rätt effekt på värmepumparna. Fördelen med det här systemet är att det enkelt kan kombineras med ytterligare en värmepump i lämplig storlek när byggnaden är i full drift, säger Jörgen Hagberg. 

Han har specialiserat sig på CTC:s värmepumpar.
– Jag sätter enbart CTC för allt utom frånluftsvärmepumpar. CTC:s värmepumpar är enkla att installera och driftsätta. Men framförallt är det få återbesök för larm och fel. 

Jag sätter enbart CTC för allt utom frånluftsvärmepumpar.

Jörgen Hagberg

Expansivt teknikföretag som hyresgäst

Hyresgäst är Scanlaser Machine Control – ett teknikföretag med rötter i Bohuslän.
– Det känns extra roligt med ett så spännande, expansivt företag här i Bohuslän. Speciellt för mig som är uppvuxen inte långt härifrån, säger Bertil Falck.

Bertil Falck fick för övrigt Konungens medalj av 12:e storleken 2012 för betydelsefulla insatser. Bertil grundade 1985 Bokmässan i Göteborg.

 

Värmepump? Guide till värmesystem och värmepump

Publicerat: 2017-02-16